Nenadna bolečina v zobu, karies, vnetje, lom zoba, izguba zalivke ob trdi ali lepljivi hrani, zastarela krona … Vedno se lahko zanesete, da vas bomo rešili iz zagate.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Zobne težave pred 40. letom starosti

Zobna gniloba ali karies je do 40. leta najpogostejši vzrok za izgubo zoba. Začetni karies velikokrat ne povzroča težav in ga sami ne opazimo. Z rednimi kontrolami pri zobozdravniku ga hitro odkrijemo, preprečimo širjenje z odstranitvijo in praznino zapolnimo z manjšo zalivko. Če ga ne zdravimo, karies ogrozi tudi sosednje zobe, napreduje do zobne pulpe in povzroči vnetje živca.

Estetske bele zalivke izdelujemo iz kompozitnih in glasionomernih materialov. S to metodo ohranimo kar največ zdravega zobnega tkiva. Uporabljamo posebne kompozitne materiale v barvah zoba in lepimo zalivko direktno na zob. Tako je zalivka lepa in zelo naravnega videza, hkrati pa omogoča takojšnje grizenje.

prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.
prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.

Vnetje živca se navadno zdravi z endodontskim zdravljenjem, kjer s posebnimi iglicami odstranimo vnet živec iz koreninskih kanalov, te mehanično, kemično in z laserjem očistimo in napolnimo z umetnim materialom.

Kadar pa tudi takšnega vnetja ne zdravimo, napreduje preko korenine v kost in lahko povzroči oteklino in granulom (kronično vnetje koreninskega vršiška ali kronični periapikalni proces). Tudi granulom lahko pozdravimo, vendar je postopek dolgotrajnejši in ni vedno uspešen, tako da se zdravljenje lahko konča s puljenjem zoba.

Po 35. letu je v Sloveniji parodontalna bolezen najpogostejši vzrok za izgubo zob in ena najpogostejših kroničnih bolezni pri odraslih. Zajema kar 90 % populacije.

Začetek parodontalne bolezni je vnetje dlesni – gingivitis, ki ob pomanjkljivi in nenatančni ustni higieni napreduje. V oblogah se namnožijo bakterije, ki so sicer prisotne v žepkih ob zobeh. Povzročajo vnetje, ki poleg dlesni napade tudi kost in pripojeni epitelij zoba. Kost se topi, zobje pa postajajo vse bolj majavi. Dokazano je, da napredovala parodontalna bolezen negativno vpliva tudi na bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, prezgodnji porod in manjšo porodno težo novorojenčka, Alzheimerjevo bolezen … Skozi vnetno rano namreč v krvni obtok prehajajo toksini, bakterije in prenašalci vnetja, ki se naselijo v drugih organih in jih poškodujejo.

Začetno stanje, gingivitis, je ob pravilni ustni higieni popolnoma ozdravljiv, zato je zgodnje odkrivanje vnetja zelo pomembno. Gingivitis zdravimo s profesionalnim odstranjevanjem mehkih in trdih oblog ob zobnem vratu.

Kadar je že prizadeta kost, moramo očistiti okužbo in obloge tudi iz t. i. žepkov. To naredimo z luščenjem in glajenjem korenin. Površina korenine postane po tem postopku gladka in nanjo se lažje ponovno pripne dlesen. Zelo učinkovito je tudi podporno zdravljenje z laserjem, kjer z lasersko energijo odstranjujemo vnetno tkivo, hkrati učinkovito dezinficiramo področje in spodbujamo hitrejše celjenje.

Pri napredovali parodontalni bolezni pa je potrebna obravnava pri specialistu parodontologu, ki prav tako deluje v prostorih centra Pušnik-Novljan.

V tem času se začne pojavljati tudi obraba zob. Obrabljeni zobje so danes pogost pojav v ustni votlini. Vzrok obrabe je pogosto t. i. bruksizem ali škrtanje z zobmi. Lahko se dogaja ponoči, med spanjem ali podnevi. Navadno se škrtajoči sploh ne zaveda, da škrta. Tudi neurejen ugriz, neustrezna prehrana in stres so dejavniki, ki pospešujejo obrabo zob.

prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.
prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.

Obrabljeni zobje so oblikovno spremenjeni. Lahko so občutljivi na hladno, toplo, sladko, pri močnejši obrabi je znižana višina ugriza. Izguba višine ugriza slabša funkcionalnost zobovja in videz celotnega obraza.

Ker je terapija v začetku enostavna, je težavo treba diagnosticirati čim prej. Začetno izgubo zobovine lahko nadomestimo z zalivkami, ali pa vam svetujemo izdelavo opornice, ki jo nosite ponoči.

Nezdravljena obraba dolgoročno vodi v obsežno izgubo sklenine in dentina. To se najprej kaže v preobčutljivosti zob, kasneje pa v znižani višini griza in bolečinami v čeljustnem sklepu in žvečnih mišicah. Na videz ste starejši, motena je pravilna izgovarjava.

Znižana višina ugriza pa zahteva kompleksnejšo in dolgotrajnejšo rehabilitacijo. S pravilno določeno višino ugriza, ali t. i. vertikalno dimenzijo okluzije (VDO), omogočimo pravilno delovanje in zaščito čeljustnega sklepa, vzpostavimo naravno obliko, dolžino in odnose med zobmi (fiziološko okluzijo) in s tem zaščitimo zobe pred nadaljnjo obrabo. Oskrbimo vas tako estetsko kot funkcionalno, saj olajšamo grizenje in govor.

Pri tistih, ki ste pogosto v stresnih situacijah (študenti pred izpiti, stres na delovnem mestu), so pogost pojav afte ali razjede na ustni sluznici. Lahko so zelo boleče. Bolečino učinkovito omilimo in zdravljenje skrajšamo s terapijo z laserjem. Laser je tudi izredno učinkovit pri zdravljenju herpesa na ustnici.

Zobne težave od 40. do 60. leta starosti

Rak ustne votline se najpogosteje pojavlja pri moških, starejših od 40 let, pojavnost pa narašča tudi pri ženskah. Vzroki so kajenje in uživanje alkohola, HPV – humani papiloma virus.

Pojavi se lahko na sluznici lic, ustnega dna, na dlesni, na jeziku. Najprej se lahko pojavi v obliki bele – levkoplakija (lahko tudi rdeče – eritroplakija) lise, ki počasi napreduje v razjedo, ki se ne zaceli in večkrat zakrvavi. Velikokrat pa nastane brez predhodnih levkoplakičnih sprememb. Pojavi se lahko tudi zatrdlina, ovirana gibljivost jezika, težave pri hranjenju in govoru. V začetku so te spremembe neboleče, v napredovali fazi pa so lahko prisotne precejšnje bolečine. Zgodnje odkrivanje raka je bistveno za prognozo preživetja.

Sindrom pekočih ust oz. jezika je pogosta težava žensk v menopavzi, med 50. in 60. letom. Vzroki so lahko hormonske spremembe ali drugi sistemski vzroki, kot npr. diabetes, pomanjkanje vitaminov B kompleksa in pomanjkanje železa. Vzrok je lahko tudi alergija na material v protetičnih nadomestkih in pa stres, depresija, anksioznost. Na ustni sluznici ni vidnih bolezenskih sprememb. Nekateri hkrati navajajo tudi občutek suhih ust in spremembe v zaznavi okusa. Pri njih preverimo ustreznost protetičnih nadomestkov, ali pa jih napotimo k specialistom.

Zobna gniloba ali karies se pojavlja podobno kot pred 40. letom.

V srednjih letih zaradi vnetij in poškodb pogosto izgubimo nekaj zob. Izguba zob v zadnjem delu čeljusti precej oteži grizenje, ob izgubi zoba spredaj pa nas najbolj prizadene estetski videz.

Zobe lahko nadomestimo na več načinov. Kadar pogoji v ustih ustrezajo in imamo dovolj kosti, zdrave sosednje zobe, smo sistemsko zdravi in nekadilec, manjkajoče zobe nadomestimo z implantati ali vsadki. Lahko se odločimo tudi za izdelavo mostičkov. Te rešitve so v ustih stalne, kar pomeni, da jih ne moremo odstraniti. V nekaterih primerih pa manjkajoče zobe nadomestimo s snemno protezo, ki pa jo moramo vsaj enkrat dnevno vzeti iz ust, da lahko očistimo preostale zobe in protezo.

Nezdravljena začetna obraba zob se v srednjih letih pokaže kot napredovala obraba z intenzivnejšimi težavami, opisanimi v prejšnjem poglavju.

Zobne težave po 60. letu starosti

Zaradi poslabšanja vida, usiha ročne spretnosti in bolezni je skrb za ustno higieno pri veliko starostnikih otežena. Zato je pogostejša zobna gniloba predvsem na težje dostopnih mestih za čiščenje. Karies se pojavlja na zobnih vratovih in koreninah. Tudi sistemske bolezni, podprte z manjšo produkcijo sline, in hrano iz pretežno ogljikovih hidratov, pripomorejo k hitrejšemu nastanku kariesa.

Zaradi teh razlogov je pogosta tudi napredovala parodontalna bolezen.

Pri starostnikih je pogosta izguba zob kakor tudi brezzobost. Zobe lahko nadomeščamo z implantati, mostički ali snemnimi delnimi in totalnimi protezami.

Pri brezzobosti lahko uporaba implantatov pri izdelavi proteze močno poveča kakovost proteze, s tem pa kakovost življenja. Takšen nadomestek je visoko estetski in funkcionalen, proteza je tako v ustih trdnejša, občutek grizenja je boljši.

Implantati so tudi rešitev za skrajšane zobne vrste (manjkajoči ličniki in kočniki), kadar ne želimo snemnega izdelka.

Protetični stomatitis ali vnetje sluznice zaradi nošenja protez se kaže kot pordela sluznica na mestih, kje se nanjo prilega snemna proteza. Vzrok je lahko alergija na material proteze, mehanska poškodba sluznice zaradi neustreznega naleganja proteze ali okužba z bakterijami zaradi neustrezne higiene proteze.

Kandidoza ustne votline se kaže kot belkaste obloge, ki jih ne moremo odstraniti s sluznice in ob poskusu odstranitve zakrvavijo. Kandida je normalno prisotna v ustni votlini, vendar se lahko razmnoži pri neustrezni ustni higieni, neustrezni higieni protez, pri sistemskih boleznih (diabetes), oslabljenem imunskem odzivu (rak, HIV) in pri jemanju antibiotikov.

Pojavi se lahko tudi v obliki vnetih ustnih kotičkov, saj so ti pogosto stalno vlažni zaradi neustrezne višine griza. Kronična okužba s kandido spada med prekanceroze.

Trpite zaradi ene od omenjenih težav?

Šele na pregledu lahko ugotovimo, v kateri fazi je in kako se je najbolj učinkovito lotiti. Kliknite spodaj in se naročite nanj.

Naročanje na pregled