Starši vemo, da izbor očal za našega otroka ni mačji kašelj. Težava je v ogromni ponudbi. Treba je izbrati očala, ki jih bo otrok z veseljem nosil in bodo hkrati kar se da trpežna.

Naročanje na pregled

Kako doseči, da bo vaš otrok rad nosil očala?

Spodaj je nekaj nasvetov, kako otroku izbrati očala, da jih bo rad nosil. Otroku moramo razložiti, zakaj bo dobil očala in kako mu bodo pomagala videti bolje. Če tega ne bo razumel, bo očala vrgel v predal in vaš trud bo zaman. Nekaj nasvetov:

Debelina stekel

Predpisana dioptrija naj bo prvo vodilo pri izbiri otroških okvirjev, zato se o tem najprej posvetujte z optikom. Če je predpisana dioptrija visoka in so stekla debelejša, je pomembno izbrati čim manjši okvir, ki bo preprečil popačenja vidnega polja ob robovih in hkrati navidezno zmanjšal debelino stekel. Pri izbiri manjših očal vam bo otroški nos zelo hvaležen.

Otroška moda

Ob prvem nošenju očal bo vaš otrok najverjetneje deležen kakšne zbadljivke s strani vrstnikov. Zato je pomembno, da otrok pri izbiri očal aktivno sodeluje. Dovolite mu, da si ožji izbor okvirjev naredi sam. In ker tudi otroci ne želijo nositi staromodnih očal, se posvetujte z našim optikom, katera očala so priljubljena in obenem dovolj klasična, da jih bo otrok želel nositi tudi naslednje leto.

Plastika ali kovina

V preteklosti so bili plastični okvirji boljša izbira, saj so bili manj lomljivi od kovinskih. Bili so lažji ter ne nazadnje tudi cenejši. Danes imajo vse naštete lastnosti tudi kovinski okvirji. Na razpolago so v antialergijskih izvedbah in kot taki priporočljivi za otroke, občutljive na določene kovine.

V ponudbi so tudi otroški okvirji, ki so na las podobni okvirjem za odrasle. To seveda ni naključje, saj so otroci radi videti bolj odraslo. Včasih pa želijo očala, podobna tistim, ki jih imata mama ali oče.

Pravilna velikost nosnika

Ker otroški nosovi še niso v celoti razviti, se pogosto dogaja, da očala spolzijo po malem nosu navzdol. Zaradi tega otroci pogosto gledajo iznad očal. Namesto da bi jih potisnili v pravi položaj in gledali skoznje, gledajo mimo njih. To se pojavlja predvsem pri plastičnih okvirjih, ki nimajo prilagodljivih nosnikov. Zato moramo biti pri njihovi izbiri še posebej pozorni na ustrezno velikost nosnega dela okvirja. Teh težave pri kovinskih okvirjih zaradi prilagodljivih nosnikov tako rekoč ni.

Priponke ali ročke

Ročke okvirjev morajo biti na delu okoli senca in ušes pravilno ukrivljene. Le tako se bodo očala dobro prilegala otrokovi glavi in ne bodo lezla po nosu navzdol. Priporočamo očala z vzmetenimi ročkami, ki so gibljive tudi navzven, zato so bistveno manj lomljive od običajnih ročk.

Vrsta stekel

Za otroke so najbolj priporočljiva plastična ali polikarbonatna stekla, ki so izredno lahka ter bistveno manj lomljiva od steklenih. Organska stekla so zaščitena s trdim slojem, ki utrdi občutljivo površino stekla in preprečuje njeno površinsko poškodbo. S hidrofobnim in antistatičnim slojem dosežemo, da so stekla manj občutljiva na prstne odtise, prah in umazanijo. To je zadnji sloj na steklu, ki mu daje gladkost, zato je čiščenje manj pogosto in veliko lažje.

Kako najti prava očala za otroka?

Naj vam pri tem pomaga naš optik. Obiščite nas. Preverite za uro obiska v najbližji optiki Pušnik-Novljan:

Optika Novo mesto: (07) 393 55 54
Optika Trebnje: (07) 393 55 66
Optika Črnomelj: (07) 306 18 55