Z izrazom ječmen navadno poimenujemo male vozličaste tvorbe ali bulice, ki se razvijejo na notranji ali zunanji strani veke. Kako jih prepoznamo in odpravimo?

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Dve, na videz podobni vrsti bulice.

Veliko ljudi vsako bulico na veki poimenuje ječmen, čeprav gre lahko za različna stanja. Dvema najpogostejšima je skupno to, da se razvijeta zaradi zamašitve različnih žlez lojnic na očesnih vekah, posledice pa so lahko drugačne.

Pravi ječmen (ali zunanji hordeolum) se razvije zelo hitro kot boleče gnojno vnetje na gornji ali spodnji veki. Traja 7-10 dni in se lahko razvije večkrat.

Halacij (ali notranji hordeolum) pa je posledica zamašitve drugačnih žlez lojnic. Je neboleč, lahko pa postane velik in nas moti zaradi estetskih ali funkcionalnih razlogov.

Ječmen: razvije se hitro in boli

Halacij: razvije se počasi in ne boli

Kako ju prepoznamo?

Prvi način prepoznave je torej, ali nas boli ali ne, obstajajo pa tudi drugi znaki.

Ječmen, ki je bakterijskega izvora, se lahko pojavi na zunanji ali notranji strani veke. Razvije se zelo hitro, je pordel in v sredici gnojen. Na otip je boleč, veka pa lahko oteče. Oko se močneje solzi in je bolj občutljivo na svetlobo. Lahko ga občutimo kot zbadajoč tujek v očesu. Običajno v zadnji fazi gnojni vršiček na koži poči in težave se umirijo.

Halacij pa se vedno razvije počasi, na notranji strani veke in ne boli. Je čvrst, vozličast in se počasi veča. Koža nad vnetjem ni spremenjena. Če se kasneje okuži z bakterijami, pa prevzame pa tudi vse zgoraj opisane simptome ječmena.

Kaj so možni zapleti?

Zapleti so redki. Zaradi draženja očesne površine se notranjemu hordeolu lahko pridruži vnetje očesne veznice (konjunktivitis). Le izjemoma se okužba lahko razširi v mehka tkiva ob očesu. Redko pride do deformacije veke ali motene rasti trepalnic. Velik ječmen lahko začasno povzroči moten vid zaradi pritiska na površino roženice, a se po sprostitvi ječmena stanje normalizira.

Kaj je podobno ječmenu, pa ni?

Obstajajo številne druge spremembe na vekah ali v bližini, ki nas zlahka zavedejo v napačno oceno, da gre za ječmen. Med njimi so predvsem vozliči, ki so posledica vnetja vek, veznic ali vrhnjih očesnih plasti. Podoben vozličast videz kažejo še ciste različnega izvora in tumorske tvorbe; benigne kakor tudi (precej redkejše) maligne. Vozliče na veki in v okolici vidimo še pri navadnih bradavicah ali zagozdenih tujkih.

Kako jih ločiti od ječmena? Ječmen je praviloma na robu veke, poprej naštete spremembe pa se pojavijo na veki ali v okolici. Od ječmena se razlikujejo v konsistenci in vsebini. Če smo v dvomih, ne odlašajmo in se posvetujmo z zdravnikom.

Kako preprečiti ali odpraviti ječmen?

Nastanek ječmena lahko pospešijo slaba higiena, uporaba kontaktnih leč z nečistimi rokami, uporaba očesne kozmetike s pretečenim rokom in pogosto dotikanje očesa z rokama. Ob že razvitem ječmenu vsekakor odsvetujemo uporabo leč. Posameznikom, pri katerih ječmen nastane večkrat letno, svetujemo preventivno ukrepanje v obliki ustrezne očesne higiene, smiseln pa je tudi pregled pri oftalmologu.

Kako pospešimo zdravljenje?

Večina ječmenov je povsem nenevarna in ne pušča trajnih posledic na očesu. Zaradi pritiska se gnojni vozlič običajno sam razpoči, gnoj izteče ven, vnetje pa izzveni.

Za pospešitev lahko uporabljamo suho toploto ali tople obloge. Toplota razmehča strjene izločke, ki mašijo žleze lojnice.

Če do spontanega izboljšanja ne pride v enem do dveh tednov, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Česa naj ne počnemo doma?

Nikar ječmena ne stiskajmo in ga ne skušajmo sami prebosti. S tem omogočimo širjenje okužbe, lahko pa si poškodujemo oko. Lahko ga spiramo s fiziološko raztopino, drugih domačih pripravkov zaradi možnosti dodatne okužbe pa ne uporabljajmo. Brisače, v katero si brišemo obraz po umivanju, nikar ne delimo z drugimi, da jih ne okužimo.

Kaj pa, če ječmen še kar vztraja?

Odločitev o ustreznem zdravljenju je odvisna od trajanja in pridruženih težav. Če ječmen vztraja dlje časa in se ne zmanjšuje po aplikaciji toplih oblog, ob tem pa postaja vedno bolj boleč ali se rdečina širi, je včasih potrebna uvedba antibiotičnih kapljic ali mazila. Pri zunanjem hordeolu zdravljenje pospeši tudi odstranitev trepalnice iz prizadetega mešička. Po potrebi lahko oftalmolog z iglo pospeši iztekanje gnojne vsebine.

Zadnji korak, če se ječmen ne da.

Čisto na koncu, če so bili ukrepi neuspešni, se odločimo za kirurško odstranitev, ki poteka v lokalni anesteziji. Veko pri tem dvignemo, vozlič zarežemo in vsebino odstranimo. Okrevanje po posegu je hitro. Po odstranitvi vsebino pregleda patolog, da izključi maligne spremembe tkiva.

Kadar je ječmen v neposredni bližini solzne žleze, se lahko odločimo tudi za injekcijo kortikosteroida, da se izognemo poškodbi žleze. Učinkovitost obeh pristopov je primerljiva.

Vas že dlje moti bulica na veki?

Preverite stanje. Naročite se na pregled in pogovor s strokovnjakom.

Naročanje na pregled