Čeprav so oči izjemno pomembne za kakovost življenja, se običajno spomnimo nanje le, ko se okvarijo ali zbolijo. Za zdravje oči je ključno, da jim redno namenjamo tehnični pregled in kak servis.

Naročanje na pregled

Zdravje oči po letih starosti

0-6 let

Dogodki v tej starostni skupini, ko se vid še razvija, vplivajo na vse kasnejše življenje. Najbolj intenzivno se vid razvija med rojstvom in 3. letom starosti, intenzivno med 3. in 6. letom starosti in manj intenzivno med 6. in 15. letom starosti. V tem obdobju moramo preveriti funkcijo mišic očesa, kar razkrije morebitno škiljenje.

6-18 let

To je obdobje, kjer se zelo pogosto spreminja dioptrija oči, zato so potrebne pogostejše kontrole – 1 x letno za določitev spremembe dioptrij. V tem obdobju se nadaljujejo alergije. V vsem obdobju od 0-15 let so pomembna še preverjanja alergičnih in anergičnih reakcij očesnih sluznic, pojavljajo se tudi vnetja globljih tkiv.

18-39 let

V tem obdobju se dioptrija oči umiri, njene spremembe so le minimalne. To je obdobje, ko se lahko lasersko operira dioptrija oči.

40-49 let

V tem obdobju nastanejo težave pri bližinskem delu in opeša ostrina vida na bližino. Pojavi se lahko povišan očesni pritisk, ki ga je treba redno kontrolirati in nadzirati enkrat letno. Nastajati začne motnjava leče in siva mrena, pri nekaterih so že potrebne operacije sive mrene z zamenjavo lastne leče z umetno intraokularno lečo. To je čas, ko se ljudje začno odločati o operacijah za korekcijo vida na daljavo in bližino z implantacijami večžariščnih leč. Zaradi povišanega krvnega tlaka se pojavljajo spremembe na žilju celotnega telesa, s pregledom očesnega ozadja pa te spremembe pri pregledu tudi opazimo.

50-69 let

To obdobje je podobno obdobju 40-49 let, a so znaki sprememb na očesnem ozadju in motnjave leč intenzivnejše, operacije pa pogostejše. Pojavljajo pa se tudi okvare očesnega ozadja z okvarami v rumeni pegi, krvavitvami zaradi neurejene sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, tromboz zaradi strdkov in okvar žilja.

70 in več let

Stanje je podobno kot v obdobju 50-69 let, a še bolj intenzivno. Bolezenska stanja so napredovala, možne so okvare vidnega polja zaradi možganskih kapi.

Kako pravilno uporabljamo kapljice in mazila za oči?

Pred kapanjem si obvezno umijte roke z milom ter jih obrišite v svežo brisačo ali posušite.

Očesne kapljice si najlažje kapate pred ogledalom ali leže. Glavo nagnite nazaj in poglejte navzgor. S čistim kazalcem odmaknite spodnjo veko, da nastane žepek, v katerega z drugo roko kanemo kapljice ali nanesemo mazilo. Nato nekajkrat nežno pomežiknite, da se zdravilo razporedi po očesni površini.

Kakšno je zdravje vaših oči?

Če na pregledu niste bili že več let, še sploh, če niste več najmlajši, preverite stanje oči.

Naročanje na pregled