Parodontoza je pogosta bolezen dlesni in kosti, ki podpirajo zobe. Če je s pomočjo parodontologa pravočasno ne zdravimo, lahko zobe izgubimo.

Naročanje na pregled

Zakaj je parodontoza tako pogosta?

Parodontalna bolezen povzroča večje ali manjše težave kar 90 % vseh v Sloveniji. Polovica starejših od 35 let potrebuje zahtevnejšo parondotološko oskrbo.

Prvi znaki vnetja dlesni so vidni že v zgodnji odrasli dobi. Zobozdravnik jih zlahka opazi, veliko bolnikov pa jih spregleda, ker ni bolečin. Zgodnji čas je najprimernejši za zdravljenje, v nasprotnem pa lahko začetno vnetje dlesni ali gingivitis napreduje v kronično vnetje z napredujočim propadanjem obzobnih tkiv ali parodontitis. Ta je v Sloveniji glavni razlog za izgubo zob po 35. letu starosti. Če ga ne zdravimo, sčasoma poleg izgube zob ogrozi celotno sistemsko zdravje.

Kako nastane parodontoza?

Najpogostejši vzrok za nastanek parodontalne bolezni so mehke obloge hrane, ki ostanejo na zobu in ob dlesni zaradi nezadostnega čiščenja. Te omogočajo, da se nepatogene bakterije v ustni flori razmnožijo in tvorijo obloge. Minerali iz sline se povežejo z oblogami in nastane zobni kamen. Ko se naš imunski sistem začne boriti proti bakterijam, pa nastane vnetje dlesni.

Drugi največji dejavnik tveganja je kajenje. Sledijo mu diabetes tipa 2, debelost, hormonske spremembe (predvsem pri ženskah), stanja, ki šibijo imunski sistem (HIV, levkemija), genetska dovzetnost za bolezni, pomanjkanje sline v ustih, slaba prehrana in nezadosten vnos vitamina C.

Parodontoza ni edina težava obzobnih tkiv.

Spremembe na ustnih sluznicah in tkivih so lahko tudi znak sistemskih bolezni, recimo genetskih bolezni, tumorjev, krvnih bolezni, infekcij, hormonskih in prebavnih motenj in avtoimunskih obolenj. Tudi zato je nujno, da zdravnik čim prej opazi spremembe.

Druge spremembe so lahko odraz samostojnih težav. Ena takih je poškodba obzobnih tkiv zaradi griznih sil, ki lahko povzročijo majavost zob ali odmikanje dlesni, ki ni posledica parodontalne bolezni.

Kako zdravimo parodontalne težave?

V Centru Pušnik-Novljan jih zdravimo z naslednjimi posegi:

  • Odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog
  • Luščenje in glajenje zobnih korenin
  • Reženjska operacija (kirurško zdravljenje parodontalnih žepov ob zobeh)
  • Regenerativni in rekonstrukcijski postopki nadomeščanja manjkajočega tkiva
  • Parodontalno plastična kirurgija (prekrivanje razgaljenih zobnih korenin, podaljšanje klinične krone, odstranjevanje sluzničnih gub ali sprememb na ustnih sluznicah, augmentacija čeljustnih grebenov)

Ste opazili znake vnetja dlesni?

Preverite stanje čim prej. Naročite se na pregled in pogovor s strokovnjakom.

Naročanje na pregled