Astigmatizem nastopi, ko se spremeni oblika roženice. To povzroči popačenje vidne slike, tako glede oblike, velikosti in ostrine. Velja tako pri gledanju na blizu kot na daleč.

Naročanje na pregled

Kako prepoznamo astigmatizem?

Blažji astigmatizem je lahko povsem nemoteč in ga zaznamo le naključno med oftalmološkim pregledom. Kadar gre za izrazito odstopanje od normalne ukrivljenosti očesa, pa vidimo vse predmete popačeno, tako na blizu kot na daleč. V vsakdanjem življenju to opazimo kot zamegljen vid med branjem in nezmožnost prepoznave podrobnosti predmetov. Težave so še večje ponoči.

Oko poskuša napako popraviti s prilagajanjem leče ali škiljenjem, kar lahko vodi v napenjanje oči, pekoč občutek in glavobole. Ker te težave lahko spremljajo tudi kako drugo stanje, je nujno opredeliti njihov vzrok z obiskom oftalmologa.

Ima ga praktično vsak, vsaj malo.

Majhne nepravilnosti v obliki očesa so dokaj pogoste, v minimalni obliki so prisotne pri vsakomer. Skoraj polovica vseh ljudi ima blago stopnjo astigmatizma, ki je v večinoma neopazna, medtem ko je pri enem od petih posameznikov zadosti izrazita, da terja korekcijo. Pomembno vlogo pri razvoju stanja igra dednost. Zmotnim prepričanjem navkljub ga ne povzročajo branje ob slabi osvetlitvi, predolgo gledanje v zaslone elektronskih naprav ali škiljenje. Skozi življenje se stopnja astigmatizma praviloma ne spreminja.

Kako nastane astigmatizem?

Če imamo neenakomerno oblikovano lečo fotoaparata, ne bomo nikoli dobili ostre slike. Enako velja za astigmatizem ali cilinder, kjer je nepravilna ukrivljenost roženice, redkeje očesne leče, vzrok za popačeno sliko. Površina postane na nekaterih delih bolj in drugih manj izbočena, kar povzroči razliko v lomu svetlobe v različnih smereh.

Enakomerno ukrivljenost roženice se pri astigmatizmu spremeni v podolgovato, jajčasto. Lahko ga povzročijo tudi poškodbe očesa, vnetja ali brazgotine po operaciji, ki razobličijo očesne površine. Poseben, na srečo redkejši vzrok astigmatizma je stanje, imenovanje keratokonus. Gre za napredujoče tanjšanje roženice, ki privzame obliko stožca in je na središčnem delu nesorazmerno izbočena.

Astigmatizem je treba odpraviti zgodaj.

Nepopravljen astigmatizem dolgoročno vodi v slabovidnost, zato je čimprejšnje zdravljenje pomembno predvsem pri otrocih. Zgodnja poprava je zelo pomembna, saj izboljša kakovost življenja.

Astigmatizem je pogosto sopotnik kratko- ali daljnovidnosti, tako so najpreprostejša ter najpogostejša rešitev korekcijska očala z dodatkom t. i. cilindrov ali torusov.

Kaj so cilindrične kontaktne leče?

Dokaj priljubljena rešitev so tudi cilindrične kontaktne leče. Te svetlobo lomijo različno v pokončni in položni smeri, prilagojene pa so vsakemu očesu posebej. Zato niso zamenljive in ustrezajo izključno posamezniku, ki so mu bile predpisane. Ker morajo ves čas ostati v isti poziciji, so izdelane z debelejšim spodnjim delom, ki preprečuje vrtenje.

Niso vse rešitve primerne.

Očala s preddoločeno dioptrijo, ki morebiti ustrezno korigirajo kratko-ali daljnovidnost, so popolnoma neprimerna in ne morejo popraviti zamegljenosti vida zaradi astigmatizma. Napačna izbira povzroča motnje globinskega vida, ki jih spremljajo omotice, slabost in glavoboli, lahko tudi bolečine v očeh. Enake težave se pojavijo tudi ob prvem uvajanju cilindrov, a morajo s postopnim uvajanjem izzveneti v enem do dveh tednov; v nasprotnem primeru gre za napačno izbiro.

Astigmatizem lahko odpravimo kirurško.

Če nam astigmatizem močno otežuje življenje, je čas, da ga povsem odpravimo ali vsaj ublažimo z operacijo.

Če ste stari od 25 do 40 let, ga lahko odpravimo s hitrim in nebolečim laserskim posegom, s katerim popravimo obliko prednjega dela očesa (roženice).

Če ste starejši od 40 let, pa lahko z enim posegom odpravimo tri težave naenkrat. Z vstavitvijo torične leče se naenkrat znebimo astigmatizma, dioptrije in sive mrene, če jo že imamo. Tako lahko zaživimo sproščeno življenje brez očal ali leč.

Kljub očalom vidite neostro?

Preverite, če nimate astigmatizma. Naročite se na pregled in pogovor s strokovnjakom.

Naročanje na pregled