Vse prepogosto mislimo, da pregled oči pomeni le merjenje dioptrije. Pozabljamo pa na zdravje oči in možnost očesnih bolezni, ki so še toliko bolj pogoste s starostjo.

Naročanje na pregled

Zakaj so okulistični pregledi pomembni?

Očesne preglede je treba opravljati ne glede na vašo starost. Pri pregledu oči vam ne bomo le izmerili dioptrije in ugotovili, ali potrebujete očala ali ne. Preverili bomo tudi zdravje oči in preverili morebitne bolezenske simptome, ki so lahko kazalnik splošnega zdravja.

Pri otrocih je okulistični pregled še pomembnejši. Z njim ugotavljamo, ali se vid vašega otroka razvija pravilno. Preverjamo morebitne znake očesnih bolezni, ki lahko povzročijo hitro slabšanje vida.

Učenje je pri otrocih tesno povezano z vidom. Otroci, ki imajo težave z vidom in s prepoznavanjem videnega, imajo pogoste težave pri šolskem delu. Velikokrat otroci ne povedo staršem, da imajo težave z vidom, saj preprosto ne vedo, kaj pomeni normalen vid. Slab vid je lahko vir težav pri učenju in slabega uspeha v šoli.

Kdaj je čas za pregled?

Večina očesnih zdravnikov in tudi mi priporočamo, da opravite celoten okulistični pregled vsaj enkrat v obdobju enega do treh let. Pogostost pregledov je odvisna od vaše starosti, splošnega zdravja in dejavnikov tveganja, kot so očesne bolezni v družini, delo z računalnikom itd.

Starost v letih Čas pregleda
0-1 Pri 6 mesecih
2-5 Pri 3 letih
6-17 Pred vstopom v šolo in nato vsake dve leti
18-39 Enkrat v obdobju 2 ali 3 let
40-59 Vsako drugo leto
60-99 Enkrat letno
100 in več Enkrat letno. Vsem stoletnikom v centru Pušnik-Novljan podarimo vse preglede in operacije – za vas so brezplačne.
Otroci ali odrasli, ki nosijo očala ali kontaktne leče Enkrat letno ali po navodilu zdravnika

Pogostejše preglede priporočamo odraslim s sistemskimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni tlak ter druge, saj te vplivajo na zdravje oči.

Pri odraslih je pogostost opravljanja okulističnih pregledov odvisna predvsem od hitrosti spreminjanja dioptrije in splošnega zdravja. Če ne potrebujete korekcije vida, je do 40. leta starosti priporočljivo opravljati preventivne preglede v razmiku od 2 do 3 let.

Med 40. in 60. letom starosti obiskujte okulista še bolj redno – enkrat letno ali vsako drugo leto. V tem obdobju se pogosto pojavljajo s starostjo povezane očesne težave, kot so starovidnost, katarakta in degeneracija rumene pege. Ker se nevarnost razvijanja očesnih bolezni s starostjo povečuje, priporočamo, da po 60. letu starosti opravljate očesne preglede enkrat letno.

Je čas za pregled?

Če na pregledu niste bili že več let, še sploh, če niste več najmlajši, preverite stanje oči.

Naročanje na pregled