Zgodi se, da je zaradi kariesa ali poškodbe uničen velik del grizne površine zoba, morda več kot polovica zoba. V teh primerih je keramična zalivka veliko boljša rešitev od klasične zalivke.

Naročanje na pregled

Keramične zalivke – ko plomba ni več dovolj

Za keramične zalivke, angleško inlay – onlay zalivke, se odločimo, kadar je zaradi kariesa ali poškodb uničene več kot polovica grizne površine zoba. Narediti je treba obsežnejšo rekonstrukcijo zobne krone in v takih primerih neposredno izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdnosti. Keramična zalivka rekonstruira del zobne krone tako, da je zob videti cel in popolnoma zdrav.

Angleška izraza inlay in onlay se uporabljata glede na velikost posega. Inlay pomeni samo zamenjavo grizne ploskve, onlay pa zajema večji del zoba, enega ali več vrškov. Večinoma so izdelane iz porcelana, lahko pa tudi iz žlahtnih kovin (npr. zlata) ali kompozitnih materialov.

Kaj so prednosti keramične zalivke v primerjavi z navadno?

  • anatomsko in estetsko so najbližje videzu naravnega zoba,
  • porcelan se ne zabarva,
  • čiščenje je enostavnejše,
  • pri uživanju hladnih in toplih pijač zob ni občutljiv na temperaturne spremembe, saj ta zalivka ni prevodnik toplote,
    porcelanske zalivke ne razpokajo,
  • dolga življenjska doba zaradi natančnega prilagajanja robom zoba (več desetletij, za razliko od običajnih zalivk),
    večja trdnost zoba, odpornost na pritiske ob grizenju in žvečenju,
  • manjša verjetnost poškodbe preostale zobovine.

Kakšen je postopek izdelave keramičnih zalivk?

Vaš poškodovani ali uničeni zob ustrezno pripravimo in naredimo odtis zobovja. Nato zalivko izdelamo v zobotehničnem laboratoriju. Tam imamo popoln nadzor in idealne pogoje za izdelavo vaše keramične zalivke. Zato se natančno narejena zalivka popolnoma prilega preostalemu delu vašega zoba, kar je težko tako dobro doseči z nanašanjem zalivke direktno v vaših ustih. Materiali, ki jih uporabljamo v ustih, se med strjevanjem krčijo in zaradi tega lahko ostajajo mikroskopske špranje med zobom in belo zalivko. Pri izdelavi keramičnih zalivk se temu izognemo, saj se krčenje materiala kompenzira pri izvedbi zalivke, že izgotovljena keramična zalivka pa se ne krči več. Zalivko nato nalepimo na vaš zob s posebnimi lepili.

Vez med porcelanom in preostalim zobnim tkivom je zelo trdna in s tako narejeno zalivko bolj učvrstimo zob kot pa s klasično zalivko. Pri takšnih izdelkih ohranimo kar največ zdravega zobnega tkiva, kar je pri vitalnih zobeh še kako pomembno.

Končni rezultat je estetsko dovršen in se natančno prilega zobu. To zagotavlja dolga desetletja življenjske dobe izdelka.

So keramične zalivke primerne za vaš poškodovani zob? Naročite se na pregled in preverite.

Galerija nasmehov

prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.
prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.
prejpotem
Prej – potem: mejo med slikama povlecite levo ali desno.

Vas motijo zabarvani
in poškodovani zobje?

Z minimalnim in nebolečim posegom imate lahko popoln nasmeh. Pogovorimo se o njem.

Naročanje na pregled