Siva mrena je počasno in neboleče zamegljevanje očesne leče vse do slepote. Največkrat prizadene starejše od 65 let. Na srečo jo lahko z operacijo popolnoma odpravimo.

Naročanje na pregled

Kaj je siva mrena ali katarakta?

Siva mrena je neboleče postopno zamegljevanje očesne naravne leče. Leča je bistri del očesa, ki pomaga usmeriti svetlobo na notranjo steno očesa, mrežnico. Ker se leča vedno bolj megli, vidimo čedalje slabše. Zdi se nam, kot bi gledali skozi orošeno, zmrznjeno ali razpokano steklo. Meglico v leči povzročajo beljakovine, ki se prekomerno kopičijo in ovirajo svetlobo, da bi nemoteno prišla do mrežnice.

Siva mrena se razvija postopoma. Okrepi se v pozni starosti. Lahko se razvije na enem ali na obeh očesih, ne more pa se širiti z enega na drugo. Siva mrena je lahko tudi prirojena ali pa posledica kemične ali fizične poškodbe.

Kako prepoznamo sivo mreno?

Simptomi sive mrene so lahko:

  • Zamegljen vid
  • Dvojna ali večkratna slika na enem očesu
  • Bled videz barv predmetov, ki jih gledamo
  • Slab vid v mraku
  • Močno bleščanje ponoči, na primer od nasproti vozečih vozil

Napredovanje sive mrene je včasih tako počasno, da ga komaj opazimo. Včasih se začne na robu leče in njen začetek težje opazimo. Vsekakor se simptomi s časom krepijo in postajajo vse bolj očitni.

Takoj, ko opazite enega ali več gornjih znakov, se naročite na pregled v našem centru. Zdravnik bo pomagal oceniti stopnjo napredovanja in vam svetoval, kdaj je čas za zdravljenje. Za naročilo brezplačnega posveta kliknite tu.

Obstaja le en uspešen način zdravljenja – operacija. Več o operaciji sive mrene lahko izveste na tej povezavi.

zdrav vidsiva mrena
Z miško ali prstom povlecite mejo med slikama levo ali desno.

Se vam zdi, da imate sivo mreno?

Preverite čim prej. Naročite se na pregled in pogovor s strokovnjakom.

Naročanje na pregled