Beljenje zob je varen način, da pridemo do bleščečega nasmeha in novega občutka samozavesti, ponosa in lepote. Najhitrejša in najvarnejša tehnika je beljenje z laserjem, katerega učinki so vidni že po dvajsetih minutah.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Zakaj beljenje?

Ko smo bili mlajši, smo imeli bolj bel nasmeh. Z leti pa naši zobje izgubijo veliko svojega sijaja. To se deloma zgodi zaradi delovanja hrane, kajenja, pitja kave, čajev ali uživanja določenih zdravil, naravna barva zob pa potemni tudi s starostjo. Vzrok za to so spremembe v strukturi zoba in zunanji dejavniki. Lahko jih lahko omilimo z boljšo ustno higieno, ne moremo pa jih preprečiti.

Bleščeč in svetel nasmeh privlači ljudi. Je simbol zdravja in lepote. Lajša našo komunikacijo in nas predstavlja kot odprte in srečne ljudi. Na srečo obstaja varen, hiter in popolnoma neboleč postopek, s katerim si znova povrnemo občutek mladosti, zdravja in samozavesti.

Beljenje zob doma

Če želite, lahko beljenje zob varno izvajate tudi doma, a ob kasnejših rednih kontrolah zob in zobnih tkiv v naši ordinaciji.

 • Na predhodnem posvetu ocenimo stanje vaših zob in predvidimo učinkovitost.
 • Nato vam v ordinaciji centra Pušnik-Novljan profesionalno očistimo površino zob
 • Določimo želeno barvo zob
 • Vzamemo odtis zob in izdelamo nastavek
 • Doma v nastavek iztisnete belilni gel in ga namestite na zobe.

Nastavek z belilnim gelom običajno nosite preko noči. Beljenje traja nekaj dni in noči.

Belimo z belilnim gelom, ki je 10 do 15-odstotni karbamid peroksid. Običajno beljenje ponovimo po 3 do 5 letih, kar je odvisno od vaših navad in od tega, kako pogosto pijete kavo, čaje ali kadite.

Beljenje zob z laserjem

Učinkovito, varno, hitrejše in predvsem popolnoma neboleče pa si lahko pobelite zobe v zobni ordinaciji v centru Pušnik-Novljan. Izvajamo sodobno lasersko beljenje zob z laserjem BIOLASE – EPIC X. Učinki beljenja so vidni že po samo 20 minutah. Kar je najpomembneje, pri tej tehniki bo občutljivost zob bistveno manjša ali je sploh ne bo. Vzrok je ta, da aktivacija belilnega gela za popolno delovanje traja le 8 minut. Energija laserja se absorbira v posebnih barvnih delcih gela, pospeši aktivacijo oksidanta H2O2 in tako pospeši proces beljenja. Rezultate beljenja boste videli že isti dan.

Kako poteka beljenje z laserjem?

Pred postopkom beljenja morajo biti vaši zobje in dlesni zdravi. Ne sme biti kariesa, zalivke morajo biti kakovostno izdelane, vzdrževati morate tudi ustrezno higieno zob.

 • Na predhodnem posvetu ocenimo stanje vaših zob in predvidimo učinkovitost.
 • Nato vam v ordinaciji centra Pušnik-Novljan profesionalno očistimo površino zob
 • Določimo želeno barvo zob
 • S posebnimi materiali zaščitimo dlesen
 • Oči zaščitimo s posebnimi očali
 • Na prednjo ploskev zob nanesemo belilni material za uporabo z laserjem
 • Z diodnim laserjem EPIC X osvetlimo površino vsakega zoba posebej in sprožimo beljenje
 • Očistimo uporabljen belilni material

Za še večji učinek lahko postopek ponovimo.

Vedeti morate, da belilni gel ne pobeli zalivk in prevlek. To je povsem logično, saj so iz druge snovi kot zobje. Zato je treba zalivke ali prevleke, če so v vidnem območju, po beljenju zamenjati, da se barva novih ujame s svetlejšimi zobmi.

Po posegu vas opremimo z vsemi informacijami za čim daljši učinek beline. Vsaj 24 ur po posegu beljenja zob se morate izogibati uživanja snovi, ki zabarvajo zobe. To so predvsem kava, čaj, rdeče vino in hrana z močnimi barvili.

Druge tehnike svetlenja zob

Peskanje zob

Zaradi nikotina, kave in drugih hranil se zobje lahko površinsko zabarvajo. Pri peskanju zob uporabimo abrazivno tehniko čiščenja površinsko zabarvanih zob. S posebnim prahom (sodo bikarbono) pod pritiskom odstranjujemo zabarvanja. Poseg ne zahteva anestezije, saj je neboleč in tako lahko le v 20 minutah polepšamo vaš nasmeh.

Čiščenje zobnega kamna

Mehke zobne obloge, ki so dalj časa prisotne na zobeh, se počasi mineralizirajo oz. poapnijo in se nabirajo kot zobni kamen. Takih oblog s krtačko ni več možno odstraniti.

Mehke in trde zobne obloge povzročajo vnetje dlesni, gingivitis, ki se kaže kot rdeča, otekla in boleča dlesen. Ta na dotik, ob ščetkanju ali ob uživanju trde hrane, pogosto krvavi. Bakterijski ostanki v oblogah in zobnem kamnu lahko sčasoma privedejo do nastanka parodontalne bolezni, kjer ni prizadeta samo dlesen, ampak tudi ostala obzobna tkiva, predvsem kost. Razgradnja kosti privede do majavosti zob in končno do izgube zob.

Postopki čiščenja zobnega kamna

Za vzdrževanje zdrave dlesni je ključna dobra ustna higiena, ki vključuje uporabo zobne ščetke, zobne nitke, medzobnih ščetk in tekočin za izpiranje ust. Kadar pa je prisoten zobni kamen, ga lahko s posebnim ultrazvočnim nastavkom odstrani zobozdravnik ali ustni higienik. Zobe potem še spolira s posebnimi pastami, saj bi se na hrapavi površini zobna obloga še hitreje nabirala.

V primerih, ko se zobni kamen nabere še globlje pod dlesen, se ta odstrani s pomočjo luščenja in glajenja korenin, v hujših primerih pa se opravi tudi operativni poseg pri specialistu.

Kako belimo avitalne zobe?

Belimo lahko tudi posamezne mrtve oziroma avitalne zobe, ki so potemneli.

Postopek je naslednji:

 • odstranimo zalivko in zaščitimo vhod v koreninski kanal,
 • v zob vstavimo visoko koncentrirano belilo,
 • zob začasno zapremo,
 • belilo menjamo in redno kontroliramo barvo zoba,
 • po končanem beljenju naredimo novo zalivko.

Galerija nasmehov

prejpotem

Preverite primernost

Je beljenje zob primerno za vaše zobe? Naročite se na pregled in preverite.

Naročanje na pregled