Praktično nevidne in prilagodljive skoraj vsaki diagnozi, receptu ali dioptriji. Izjemno udobje. Neomejen zorni kot gledanja. Rokovanje je izjemno enostavno.

Naročanje na pregled

Leče za otroka: da ali ne?

Na to vprašanje ni enotnega odgovora. Otroško oko lahko prenaša kontaktne leče že v zelo zgodnji starosti. Nekateri otroci zaradi posebnih napak vida nosijo kontaktne leče že zelo zgodaj. Drugo vprašanje pa je: “Je moj otrok dovolj zrel za nošenje kontaktnih leč?”

Na to vprašanje lahko odgovorite starši sami. Če ste v zadregi pri odločitvi, opazujte svojega otroka, kako se vede in kako je skrben do ostalih stvari. Ali redno odnaša smeti? Ali skrbi za psa? Ali dokonča šolske naloge ter druge projekte? Če ga morate redno opominjati, da izpolnjuje vsakodnevna majhna opravila, morda še ni pripravljen oziroma sposoben prevzeti odgovornosti, ki je potrebna pri nošenju in ravnanju s kontaktnimi lečami.

Otroci in mladostniki, ki sledijo in upoštevajo navodila za pravilno ravnanje s kontaktnimi lečami, so primerni kandidati za uporabnike leč. Večina očesnih zdravnikov se strinja, da je otrok med 11. in 13. letom dovolj odrasel, da se nauči ravnati s kontaktnimi lečami in tudi da razume pomembnost njihove pravilne nege.

Sijajne za šport

Kontaktne leče so zelo uporabne za otroke, ki so aktivni v športnih dejavnostih. Med igro so veliko varnejši očesni pripomoček kot očala, saj se ne razbijejo. Kontaktne leče se tudi ne rosijo, nudijo boljši periferni vid in lahko vodijo k uspešnejšemu športnemu nastopu; le kdo si želi zgrešiti gol zaradi očal, ki so mu zdrsela po mokrem nosu navzdol?

Gradijo samozavest

Večina otrok bi si za očesni pripomoček raje izbralo kontaktne leče kot očala, predvsem zaradi estetskih razlogov. Enostavno ne želijo takšnega zunanjega videza, kot jim ga nudi nošenje očal. Kontaktne leče omogočajo uporabniku popolnoma drugačen videz – so nevidna in modna alternativa za korekcijo vida.

Ob zamenjavi kontaktnih leč za korekcijska očala se otrokov zunanji videz dramatično spremeni. Pri številnih otrocih ta sprememba vzbudi val samozavesti. Kako presenetljivo je, da lahko dva delca plastike vdihneta novo življenje v poprej zadržanega, molčečega ali vase zaprtega otroka.

Toda imejte v mislih, da je zamenjava očal s kontaktnimi lečami lahko le začasna sprememba. Če se vaš otrok na kontaktne leče ne navadi dobro ali če ni dovolj zrel za njihovo nego, se očesni zdravnik ne bo obotavljal in vam bo ponovno predlagal očala kot varnejši pripomoček za vid. Torej če opazite, da je vaš otrok pri rokovanju s kontaktnimi lečami nezrel, se pogovorite z očesnim zdravnikom. Kontaktne leče lahko vaš otrok ponovno poskusi kdaj pozneje.

Potrebujete nasvet pri lečah za otroka?

Naj vam pri tem pomaga naš optik. Pokličite v najbližjo optiko Pušnik-Novljan:

Optika Novo mesto: (07) 393 55 54
Optika Trebnje: (07) 393 55 66
Optika Črnomelj: (07) 306 18 55