Praktično nevidne in prilagodljive skoraj vsaki diagnozi, receptu ali dioptriji. Izjemno udobje. Neomejen zorni kot gledanja. Rokovanje je izjemno enostavno.

Naročanje na pregled

Najprej obisk pri okulistu

Naš okulist vam bo pregledal oči in določil, ali ste ustrezni kandidat za nošenje kontaktnih leč. Danes jih lahko nosi skoraj vsak, vendar so tudi ljudje, ki kontaktnih leč ne morejo nositi. S pomočjo brezplačnih poskusnih kontaktnih leč bo preveril, katere vrste vam najbolj ustrezajo. S tem vam je tudi ponujena priložnost, da udobje kontaktnih leč preizkusite, preden se odločite za njihov nakup. Po pregledu vas bo naučil, kako leče pravilno vstaviti in odstraniti iz oči ter kako jih pravilno vzdrževati.

Vrste kontaktnih leč

Enodnevne kontaktne leče

So najboljše, kar lahko nudite svojim očem. Utelešajo vse lastnosti kakovostne, higiensko neoporečne leče. Vsak dan uporabite nov, sterilni par leč. Nudijo izredno udobje nošenja, ostrino vida in zdrave oči, brez čiščenja in vzdrževanja. So idealne za športnike, poslovneže in vse, ki jih uporabljajo z očali. Za korekcijo starovidnosti so v ponudbi tudi progresivne kontaktne leče, ki so enkratna alternativa za bifokalna očala ali očala za branje.

14-dnevne kontaktne leče

Po 14 dneh uporabe leče preprosto zavržete in jih nadomestite z novimi. Nudijo izjemno udobnost nošenja in ostrino vida. So izredno enostavne za uporabo. Čistimo jih vsak dan po navodilih z že pripravljeno raztopino za leče.

Mesečne kontaktne leče

Mesečne kontaktne leče prav tako omogočajo udobno nošenje in se odlično prilegajo očesu. Skoznje prehaja dovolj kisika, da omogoča očesu normalen vid. Po enem mesecu uporabe jih zavržete in nadomestite z novimi. V ponudbi je širok spekter mesečnih leč za vse tipe korekcije, tudi astigmatizma in starostne daljnovidnosti.

Kontaktne leče, s katerimi lahko spimo

So mehke kontaktne leče, ki jih lahko nosite neprekinjeno: 24 ur, ponoči in podnevi, več dni zapored. Zaradi posebnega materiala, ki prepušča nekajkrat več zraka kot običajne mehke leče, med spanjem ne predstavljajo ovire za prehod zraka. Rezultat nošenja je enak, kot če leč ne bi bilo na očeh.

Zakaj z običajnimi lečami ne spimo? Ker med spanjem ne mežikamo, je izmenjava solz pod kontaktno lečo otežena. Leča nam med spanjem izsuši oko in tudi zmanjša pretok kisika do roženice. Zaradi tega prihaja do motenj v metabolizmu roženice in roženica lahko oteče.

Bifokalne ali progresivne kontaktne leče

Te vrste kontaktnih leč so izdelane za ljudi, ki so starovidni. Uporabnikom omogočajo, da jasno vidijo od blizu in daleč v vseh smereh pogleda. Nudijo nam svobodo pri vsakdanjih aktivnostih, kar z očali ni moč doseči.

Kategorije kontaktnih leč

Trde kontaktne leče

Osnovni material je PMMA (polymethilmethacrylat), sintetični polimer, ki je optično homogen, relativno stabilen, s stalnim indeksom loma. Vsebuje minimalno količino vode (manj kot 2 %) in je neprepusten za kisik. Čas privajanja na njih je relativno dolg (približno 3 tedne). Časi trdih leč so za nami, zamenjale so jih poltrde leče.

Poltrde kontaktne leče

Tolerantnejše so od standardnih PMMA leč in udobnejše, kar je posledica prepustnosti kisika. Leče so narejene iz boljših polimerov, imajo boljši dizajn in nudijo večje udobje.

Tudi te leče zahtevajo malo daljši čas privajanja. Zaradi njihove visoke stabilnosti oblike pridejo pri določenih napakah vida prve v poštev (nepravilni astigmatizem ali keratokonus). Primerne so tudi za ljudi, ki imajo veliko razliko v dioptriji med očesoma.

Mehke kontaktne leče

Z razliko od trdih, mehke leče ne spreminjajo zakrivljenosti roženice, ampak se prilagodijo in zakrivijo po njej. Ta lastnost omogoča, da jih ljudje odlično prenašajo tudi po dolgotrajnem nošenju. Nosijo se lahko redno vsak dan, tudi več kot štirinajst ur dnevno.

Mehke kontaktne leče se med seboj ločijo po debelini, premeru, bazni krivini, vsebnosti vode in prepustnosti kisika. Običajne letne leče so bolj kompaktne, njihova življenjska doba je eno leto. Zahtevajo vsakodnevno čiščenje s čistilom za mehke leče, dezinficiranje v zato namenjeni raztopini in tedensko čiščenje z encimskimi tabletami.

Kratkotrajne kontaktne leče (1-dnevne, 14-dnevne, mesečne) so tanjše od običajnih mehkih leč in ne potrebujejo dodatnega čiščenja s koncentriranimi čistili. Kratkotrajne leče namreč zavržemo, še preden zastarijo in še preden se na njih naberejo večje obloge.

Prednosti kratkotrajnih leč:

  • so zelo tanke leče in imajo relativno visoko vsebnost vode, kar pomeni odlično prepustnost kisika,
  • ker so tanke, so tudi zelo udobne,
  • zavržemo jih, še preden se na njih naberejo obloge (proteini, kalcij, lipidi),
  • zamenjamo jih z novim sterilnim parom vsak dan, vsakih štirinajst oziroma trideset dni,
  • nudijo dober in oster vid,
  • ni potrebe po encimskem čiščenju,
  • nadomestne leče so vedno pri roki,
  • redni očesni pregledi,
  • možnost brezplačnega poskusnega para.

Razmišljate o kontaktnih lečah?

Prvi korak je obisk okulista, ki bo preveril, ali jih lahko nosite in kakšne.

Naročanje na pregled