Starostna slabovidnost se najpogosteje popravlja z očali. Če ne želimo nenehno natikati in snemati očal, da bi videli na daleč in na blizu, so prava rešitev progresivna očala.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Zakaj so progresivna očala tako praktična?

Če starostno slabovidnost popravljamo s klasičnimi očali z dioptrijo za blizu, bomo dobro videli le na blizu, na daljavo pa ne. To pomeni, da bomo pri gledanju na daleč očala snemali, pri gledanju na blizu pa jih ponovno natikali. Še bolj nerodno bo pri delu z računalnikom, ko bomo z očali dobro videli tipkovnico, ekran že malo neostro, okolico pa popolnoma zamegljeno. Vse te težave rešijo progresivna očala, ki brezstopenjsko omogočajo oster vid na vse razdalje.

Privlačnejši videz brez vidnih segmentov

Stekla nimajo vidnih meja med posameznimi območji gledanja. Zato so estetsko bolj privlačna, saj so videti enako kot enožariščna stekla. Pri segmentnih večžariščnih steklih (bifokalna in trifokalna stekla) so meje vidne in moteče – tako za vas kot tistega, ki gleda vaše oči.

Neprekinjeno območje jasnega vida

Progresivno steklo nudi večjo prilagodljivost vida z nenehnim neprekinjenim ostrim vidom od daljave do bližine. Oko na vsaki točki progresivnega stekla najde ustrezno jakost dioptrije. To pomeni, da bo vid oster na daleč, blizu in na srednji razdalji.

Boljše zaznavanje prostora

Ko pogledate skozi progresivna očala, je vaše zaznavanje prostora brez motenj, saj so spremembe jakosti dioptrije postopne v vseh smereh z minimalno distorzijo. Enožariščna bralna očala ne omogočajo resnične zaznave prostora. Dva dela bifokalnega stekla in skok slike na meji med njima prav tako kvarijo dojemanje prostora.

Ni potrebe po menjavi očal

V primeru, da imate ena očala za gledanje na daleč in druga za gledanje na blizu, jih morate pogosto menjati. Očala za bližino morate vedno nositi s seboj, kar je lahko zelo nepraktično. Pogosto se zgodi, da katera od očal kje pozabite, ali izgubite, kar prinese dodatne stroške in neprijetnosti.

Delovna progresivna stekla

To je posebna vrsta progresivnih stekel, prilagojena za delo na računalniku ali v tistih poklicih, ki zahtevajo veliko gledanja na blizu in srednji razdalji. Pri intenzivnem, dolgotrajnem branju in uporabi računalnika lahko občutimo napetost v očeh, glavobol in bolečine v vratu ali hrbtu. Te lahko uspešno omilimo z delovnimi progresivnimi očali.

V čem so delovna progresivna očala drugačna?

Pri standardnih progresivnih steklih je v zgornjem delu stekla dioptrija za daljavo, ki se postopoma povečuje do bližinske dioptrije v spodnjem delu stekla. Z njimi vidimo na daleč, na srednje razdalje in na blizu.

Pri delovnih progresivnih steklih je v spodnjem delu stekla dioptrija za blizu, ki se postopoma zmanjšuje proti vrhu stekla, kjer je dioptrija za gledanje na srednjih razdaljah (monitor ali oseba na drugi strani mize). To pomeni, da je razlika v dioptriji med gornjim in spodnjim delom delovnega progresivnega stekla veliko manjša od razlike v dioptriji med gornjim in spodnjim delom standardnega progresivnega stekla. Manjša razlika v dioptriji pa pomeni širše vidno polje in občutno večje udobje pri gledanju.

Zato so delovna progresivna stekla veliko bolj udobna za delo na blizu in srednji razdalji, saj zahtevajo manj premikanja glave levo in desno ter manj dviganja brade pri gledanju na srednjih razdaljah. Uporabnik takšnih stekel ohranja naravno telesno držo, zato je po dolgotrajnem delu za računalnikom manj utrujen in brez bolečin v vratu. Seveda takšna stekla niso primerna za uporabo na prostem ali za dejavnosti, ki zahtevajo dobro vidljivost na daljavo.

Razlika med dražjimi in cenejšimi progresivnimi stekli

Na trgu obstaja veliko različnih progresivnih stekel. Razlikujejo se po kakovosti, posledično tudi po ceni. Kakovost pomeni širino vidnega polja z ostro sliko in stopnjo prilagojenosti glede na uporabnika.

Osnovne vrste progresivnih stekel nudijo ožje vidno polje in večjo stopnjo popačenja slike, zahtevajo več obračanja glave, so manj udobna pri gledanju na različne razdalje in terjajo daljši čas prilagoditve.

Tehnološko naprednejše vrste progresivnih stekel je mogoče individualno prilagoditi posamezniku. Omogočajo hitrejše privajanje na njihovo uporabo, širša območja gledanja z ostro sliko, manjšo stopnjo popačenosti slike ter večje udobje pri sami uporabi očal.

Razlikovanje progresivnih stekel

Progresivna stekla se glede na kakovost delijo na več vrst:

OSNOVNA

 • Ozek progresivni kanal
 • Dobro razmerje med ceno in kakovostjo
 • Daljše prilagajanje v primerjavi z naprednejšimi stekli

IZBOLJŠANA

 • Malo širši progresivni kanal
 • Mehkejši prehodi
 • Hitrejša prilagoditev v primerjavi z osnovnimi progresivnimi stekli

NAPREDNA

 • Širši progresivni kanal
 • Udoben vid na vseh razdaljah
 • Manj plavajočega efekta slike
 • Naraven položaj telesa med gledanjem na blizu, srednje in daleč
 • Manjša popačenost slike

INDIVIDUALNA (narejena posebej za vas)

 • Individualno prilagojena stekla
 • Najširše vidno polje
 • Zmanjšan plavajoči efekt
 • Stabilna slika v dinamičnih pogojih
 • Naraven položaj telesa med gledanjem na blizu, srednje in daleč
 • Večje udobje pri dolgotrajnejšem delu na blizu (branje) in srednjih razdaljah (delo z računalnikom)
 • Zelo hitra in enostavna prilagoditev
 • Največje udobje nošenja

Individualna progresivna stekla

Individualno prilagojena stekla so največji napredek v razvoju progresivnih stekel. Še posebej jih priporočamo uporabnikom z višjo dioptrijo. Predpisano dioptrijo preračunamo tako, da ustreza dejanskemu položaju očal na vaši glavi. Upoštevamo tudi vašo razdaljo med zenicama, kar je zelo pomembno, če je ta večja ali manjša od povprečne.

Pri najbolj naprednih progresivnih steklih upoštevamo tudi način gledanja, premikanje glave, bralno razdaljo, življenjski slog in vaše delovno okolje. Več individualnih parametrov upoštevamo, bolj lahko stekla prilagodimo vam osebno. Individualna progresivna stekla vam v primerjavi s standardnimi progresivnimi stekli omogočajo hitrejše privajanje, širša območja gledanja z ostro sliko in večje udobje pri uporabi.

Popačenje slike pri standardnih progresivnih steklih

Nepopačena slika pri individualnih progresivnih steklih

Ne gre le za udobje

Ko nekaj nosimo pol dneva ali cel dan, leta in desetletja, ne moremo več govoriti o nepotrebnem nadstandardu. Ko gre za vid, ki je izjemno pomemben za naše delo ali kakovost življenja, lahko že mala razlika v udobju spremeni življenje iz neprijetnega v sproščeno. Zato se od začetka splača razmisliti o individualnih progresivnih steklih.

Vas moti nenehno natikanje očal?

S samo enimi očali lahko pridobite oster vid na vse razdalje. Naročite se na pregled in pogovor s strokovnjakom.

Naročanje na pregled