Za vas smo pripravili 8 preprostih nasvetov za čiščenje vaših očal, s katerimi boste podaljšali življenjsko dobo okvirjem in steklom. In nekaj kratkih navodil za brezhibno stanje leč.

Naročanje na pregled

Nasveti za čiščenje očal

 1. Kadar očala niso na vašem nosu, jih hranite v etuiju za očala.
 2. Stekla je najlaže očistiti takrat, ko so mokra. Zato očala sperite pod mlačno vodo s kapljico tekočega mila. Na koncu jih obrišite z mehko krpico.
 3. Ne uporabljajte papirnatih robčkov za čiščenje stekel! Papir vsebuje celulozne delce, ki bodo opraskali vaša stekla.
 4. Očala snemajte z obraza z obema rokama in ne z eno roko, sicer se bodo sčasoma ukrivila.
 5. Ne nosite očal na vrhu glave, saj vam lahko padejo na tla in se poškodujejo.
 6. Očala odlagajte na mesta, ki so nedosegljiva otrokom ali hišnemu ljubljencu.
 7. Očal ne odlagajte na sedeže – ljudje se običajno tja usedejo.
 8. Tudi očala potrebujejo reden servis, zato vam v centru Pušnik-Novljan nudimo brezplačno ravnanje, prilagajanje in čiščenje očal v ultrazvoku. Ta mala popravila podaljšajo njihovo življenjsko dobo in vam omogočajo udobnejše nošenje.

Vzdrževanje leč

Čiščenje in splakovanje sta bistvena za odstranjevanje oblog, ki se na leči naberejo med nošenjem. To storimo takoj, ko leči odstranimo in še preden ju razkužimo. Očesni zdravnik vam bo svetoval, kako pravilno vzdrževati leče, in razložil tudi postopek.

 1. Na vsako stran leče kanemo po dve kapljici večnamenske raztopine. Leči previdno zdrgnemo.
 2. Nato obe strani leče temeljito speremo z dovolj večnamenske raztopine, da odstranimo vse delce, preostale po čiščenju.
 3. Leči položimo v posodico za shranjevanje, v katero prilijemo toliko večnamenske raztopine, da ju bo prekrila. Leči ne smemo pustiti na suhem, saj bi v nasprotnem primeru voda, ki jo vsebuje mehka leča izhlapela, leča bi se strdila in ne bi bila več uporabna.
 4. Za popolno razkužitev leči pustimo v zaprti posodici vsaj štiri ure (to ne velja pri uporabi tekočin, ki vsebujejo vodikov peroksid). Zjutraj leči vzamemo iz posodice in si ju vstavimo v oko. Da bi se izognili poškodbam oči zaradi onesnaženja, posodico za leče vsak dan izpraznimo, jo splaknimo s svežo sterilno splakovalno raztopino in pustimo, da se na zraku posuši.

Leč nikoli ne hranimo le v fiziološki raztopini, saj jih ne ščiti pred onesnaženjem in bi tako shranjene leče lahko povzročile vnetje oči.

Imate vprašanje glede vzdrževanja?

Naj vam pri tem pomaga naš optik. Pokličite v najbližjo optiko Pušnik-Novljan:

Optika Novo mesto: (07) 393 55 54
Optika Trebnje: (07) 393 55 66
Optika Črnomelj: (07) 306 18 55