Vsakodnevno delo z računalnikom postaja neizogibno. Je čudovito orodje za delo, za igro in učenje, a prekomerna uporaba tako obremenjuje oči, da moramo poiskati pomoč.

Naročanje na pregled

Delo z računalnikom pomeni za oči napor.

Nepravilna postavitev monitorja, neustrezna osvetlitev prostora in neustrezna višina delovne mize lahko vse skupaj še poslabšajo.

Dodatno obremenitev oči pri delu z računalnikom povzroči tudi starovidnost, ki se pojavi po 40. letu starosti. Zaradi nje vidimo stvari na ekranu nerazločno in megleno tudi z očali.

Kakšni so simptomi težav pri delu za računalnikom?

  • napenjanje oči (boleče in utrujene oči),
  • glavobol,
  • meglen vid,
  • suhe, rdeče in srbeče oči,
  • upočasnjeno prilagajanje oči,
  • neudobnost kontaktnih leč,
  • bolečine v vratu in ramenih,
  • bolečine v hrbtu.

Kako zmanjšamo obremenjenost in napetost oči?

Obiščite okulista

To naj bo prvi korak k temu, da boste dobili prava očala za delo z računalnikom. V večini primerov so običajna očala za branje za delo z računalnikom neprimerna, saj z njimi vidite ostro le do razdalje 40 cm, ekran pa je od oči oddaljen 50 cm ali več. Okulist vam bo predpisal dioptrijo, ki bo ustrezala vašemu načinu dela z računalnikom.

Izboljšajte svetlobo v prostoru

Pri delu z računalnikom naj bo svetloba v prostoru za polovico šibkejša, kot je sicer v večini pisarn. Zmanjšati je treba tako vpad zunanje svetlobe kot tudi notranjo osvetlitev prostora, in če je možno, naj bo monitor postavljen pravokotno na okno.

Zmanjšajte odseve in bleščanje

Odboji svetlobe od gladkih površin na vašem ekranu (okna, gladki zidovi in pohištvo) prav tako povzročajo prenapenjanje oči. Predvsem zmanjšajte vpad zunanje svetlobe in nosite očala z antirefleksnim nanosom. Prav tako namestite namizno svetilko v položaj, da ne sveti v ekran ali v vaše oči. Ustrezno nastavite osvetlitev na svojem monitorju. Svetlost svojega monitorja skušajte čim bolj približati svetlobi prostora. Če belo ozadje na vašem monitorju deluje kot vir svetlobe, je njegova osvetlitev premočna, če pa deluje sivo ali temnejše, je osvetlitev prešibka. Osvetlitev nastavite nekje vmes, pozorni pa bodite tudi na kontrast znakov, ki naj bo čim večji.

Mežikajte pogosteje

Mežikanje je pri delu z računalnikom zelo pomembno, saj ohranja zadostno vlago vaših oči. Ljudje namreč pri delu z računalnikom mežikamo kar 5-krat manj kot običajno. Zaradi tega postanejo naše oči suhe, kar se kaže kot pekoč občutek. Tudi klime, grelni aparati in ventilatorji dodatno izsušujejo prostor in naše oči. Namig: vsake pol ure 10-krat zelo počasi zaprite in odprite oči. S s tem jih boste ponovno navlažili.

Delajte premore

Če delo z računalnikom predstavlja večino vašega delovnega dne, delajte čim več krajših premorov. Vsako uro si vzemite 10-minut za odmor. Med odmorom se sprehodite ali vsaj vstanite in se zazrite v daljavo.

Prilagodite si delovno mesto

Prilagodite si višino delovne mize in stola, na katerem sedite. Sedite vzravnano, s koleni, upognjenimi pod kotom 90˚ ter s celimi stopali na tleh. Monitor naj stoji naravnost pred vami in nanj glejte z rahlo spuščenim pogledom – približno pod kotom 15˚. Roke naj bodo v komolcih upognjene pod kotom 100˚ in zapestja naj bodo iztegnjena. Vse, kar potrebujete za delo z računalnikom, imejte čim bližje monitorja, tako da se čim manj obračate v stran.

Razgibajte se

Med delom z računalnikom čim pogosteje vstanite, naredite nekaj korakov in razgibajte vrat, roke, ramena, hrbet in noge. Na ta način boste ne le razbremenili oči, temveč celo telo in se tako vrnili na delo bolj sproščeni, sveži.

Potrebujete očala za računalnik?

Za dolgotrajno delo običajna bralna očala niso dovolj. Obiščite okulista, ki vam bo predpisal pravilno dioptrijo, optik pa pomagal izbrati prava očala za računalnik.

Naročanje na pregled