Ko dopolnimo 40 let in več, vedno težje beremo manjši tisk in ne vidimo več ostro, kot smo včasih. Zdi se nam, da je tisk v časopisu postal manjši in da so nam roke postale prekratke.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Vid po 40. letu

Temu stanju pravimo starovidnost ali presbyopia in pomeni, da naše oči postopoma izgubljajo sposobnost fokusiranja na bližnje predmete. Ne smemo biti presenečeni, če se nam dioptrija spreminja pogosteje kot prej, saj je starovidnost progresiven pojav, ki sčasoma napreduje. Bližinski vid se iz leta v leto poslabšuje in obstane nekje pri 65. letu starosti, z dodatkom +3,00 dioptrije. Te spremembe so naraven fiziološki proces in potekajo pri vseh ljudeh.

Možnosti za korekcijo starovidnost vključujejo različne vrste očal in kontaktnih leč. Obenem pa moramo razumeti, da za vsakega izmed izbranih načinov korekcije potrebujemo čas za prilagajanje. Nobeden izmed njih nam ne bo povsem povrnil vida, ki smo ga bili vajeni v mladosti. Na srečo pa obstajajo številni načini, da starovidnost korigiramo.

Katera stekla izbrati za korekcijo starovidnosti?

Bralna očala – praktična in ekonomična rešitev

So priljubljena rešitev za korekcijo starovidnosti. Izbirate lahko med neštetimi oblikami in barvami in lahko jih imate več kot le en par – za delo doma, za delo v službi … Bralna očala se dobro ujemajo kot dodatek h kontaktnim lečam, saj vam oba pripomočka skupaj korigirata daljinski in tudi bližinski vid. Več o bralnih očalih …

Business ali delovna stekla – za blizu in srednjo oddaljenost

Business ali delovna stekla za bližinsko delo so idealna za vse, ki želijo ostro videti na blizu in na srednji oddaljenosti. V primerjavi z enostavnimi bralnimi očali ne omejujejo vašega vida le na 50 cm, temveč omogočajo udobno uporabo očal tudi do 2 m, brez neprijetnega pogostega snemanja in ponovnega natikanja.

Prednosti business stekel

 • So popolna stekla za natančno delo v neposredni bližini: branje, pisanje, risanje, igranje na instrument,
 • Uporabniku omogočajo ostro sliko na celotni delovni površini: telefoniranje, pošiljanje sporočil, delo z računalnikom, branje glasbenih not,
 • Omogočajo vam nemoteno komunikacijo z ljudmi okoli vas: za prijeten pogovor pri mizi, medtem ko berete jedilni list ali delate za računalnikom.
 • Ohranjajo vaš mladostni videz, saj ne potrebujete več polovičk na konici nosu in kukanju čeznje.

Kako delujejo business stekla

Področje za branje v spodnjem delu stekla je 18° pod ravnino pogleda naravnost naprej. Na ta način ohranimo naravno držo in vzravnan položaj pri branju. Ko se oči premikajo iz položaja za branje navzgor proti daljavi, se jakost stekla zmanjšuje. Glede na prvotni položaj usmerjenega pogleda se dioptrija stekla zmanjšuje od vaše predpisane bližinske dioptrije za 0,8 ali 1,3 dioptrije.

Izvedba business stekel

 • organska,
 • transparentna, obarvana,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100-% UV zaščita,
 • stanjšana: indeks 1,6.

Bifokalna stekla – za korekcijo bližinskega in daljinskega vida

Očala z bifokalnimi stekli nudijo uporabnikom le korekcijo bližinskega in daljinskega vida, brez vmesnih razdalj. Na očalih je vidna črta, ki loči daljinsko in bližinsko dioptrijsko vrednost. Časi bifokalnih očal so za nami, saj so jih po večini zamenjala progresivna očala.

Izvedba bifokalnih stekel

 • organska ali mineralna,
 • transparentna, obarvana, foto občutljiva,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100-% UV zaščita,
 • stanjšana – indeks 1,6.

Progresivna stekla – rešitev pri gledanju na vse razdalje

Očala s progresivnimi stekli nudijo uporabnikom natančen in oster vid na vseh oddaljenostih. Nudijo brezstopenjsko zvezno ostrino vida od blizu in daleč. Najmlajše generacije progresivnih stekel imajo veliko daljinsko področje za neomejeno ostro gledanje oddaljenih predmetov, občutno povečano vmesno področje za gledanje srednjih razdalj (40 do 100 cm) in optimalno izkoriščeno bližinsko področje, ki je prilagojeno naravni, povešeni drži glave in telesa pri opazovanju predmetov v bližini.

Danes se progresivna stekla izdelujejo po individualnih potrebah posameznika s pomočjo najmodernejše računalniške tehnologije. Lahko se vgrajujejo tudi v zelo ozke okvirje.

Izvedba progresivnih stekel

 • organska, polikarbonatna ali mineralna,
 • transparentna, obarvana, foto občutljiva, polarizirana,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100-% UV zaščita,
 • stanjšana: indeksi 1,56; 1,6; 1,67; 1,74,
 • individualna,
 • W.A.V.E. tehnologija.

Operacija starovidnosti

Vsako leto se vse več ljudi zanima tudi za to obliko korekcije starovidnosti. Čeprav je večina operacij starovidnosti še v stopnji razvoja, jih danes že izvajajo. Eden od razlogov za neenotnost in nestrinjanje med očesnimi kirurgi so različni vzroki za starovidnost. Različne tehnike operacij namreč rešujejo različne možne vzroke. Nekatere izmed tehnik, npr. postopek LASIK ali konduktivna keratoplastika (CK) dajejo dobre rezultate, ne glede na vzrok.

Kako rešiti starovidnost?

Če ste starovidni, imate torej kar nekaj možnosti za korekcijo. Obiščite našega okulista, da skupaj določita najprimernejšo za vaše stanje.

Naročanje na pregled