Najprej higiena. Leče jemljemo iz raztopine in jih vstavljamo v oči samo v čistem prostoru. Prijemamo jih s konicami prstov in ne z nohti, da ne poškodujemo očesa in leče. Nohti morajo biti kratki in na robovih gladki.

Naročanje na pregled

Odpiranje posodice z lečo

  1. Roke umijemo z blagim milom, jih splaknemo in osušimo z brisačo, ki ne pušča dlačic. Vsako posamezno lečo vzamemo iz embalaže takole:
  2. Stresemo posodico, da lečo prekrije raztopina. Ker sta tako leča kot posodica prozorni, leče ni vselej mogoče takoj opaziti.
  3. Da se vsebina ne bi razlila, posodico postavimo na mizo in na označenem mestu odlepimo folijo. Prst položimo na lečo in lečo vzamemo ven. Pri tem ne uporabljamo pincete ali drugega orodja.
  4. Pogledamo lečo in preverimo, ali je čista, enakomerno navlažena in na robovih nepoškodovana. Če opazimo, da je poškodovana, je ne uporabimo, temveč vzamemo naslednjo. Preverimo tudi, ali je leča pravilno obrnjena.

Vstavljanje leče

  1. Desno lečo namestimo na konico kazalca. Sredinec iste roke položimo v bližino spodnjih trepalnic in potegnemo spodnjo veko navzdol.
  2. S kazalcem ali sredincem druge roke dvignemo zgornjo veko. Lečo položimo na oko.
  3. Veki počasi spustimo in zamižimo. Leča se bo sama namestila na sredino očesa.
  4. Postopek ponovimo z levo lečo.

Obstaja več načinov za vstavljanje leč. Če vam gornji ne ustreza, vam bo očesni zdravnik predlagal drugega.

Če po prvem nameščanju začutimo neugodje, preverimo, ali ni morda leča obrnjena narobe. Če smo jo vstavili pravilno, a neprijeten občutek ne izgine, lečo takoj odstranimo in se posvetujemo s svojim očesnim strokovnjakom.

Kako vemo, ali je leča pravilno obrnjena? Pomagajte si z naslednjim trikom. Leče položite na vrh kazalca tako, da so robovi obrnjeni navzgor ter jo dvignite proti svetlobi. Če je oblika leče podobna skodelici oziroma črki U, je leča pravilno obrnjena. Če je oblika leče podobna krožniku oziroma črki V, kateri vrh štrli navzven, je leča obrnjena narobe.

Nameščanje leče na sredino očesa

  1. Zapremo veki in lečo prek zaprtih vek nežno vgnetemo na pravo mesto
  2. Lečo, ki je zdrsnila iz središčne lege, nežno pomaknemo na roženico tako, da pri odprtem očesu s prstom pritisnemo na rob zgornje ali spodnje veke.

Odstranjevanje leče

Preden lečo odstranimo, si temeljito umijemo, splaknemo in osušimo roke. Lečo najlažje odstranimo na dva načina: s postopkom »stisni« ter s postopkom »kazalec in palec«.

Odstranjevanje leče po postopku »stisni«

Pogledamo navzgor in s kazalcem pomaknemo lečo v spodnji del očesa. Lečo narahlo stisnemo med palec in kazalec in jo odstranimo.

Odstranjevanje leče po postopku »kazalec in palec«

Pod oko nastavimo dlan ali brisačo, v katero bomo ujeli lečo. Kazalec namestimo na sredo zgornje, palec pa na sredo spodnje veke. Pritisnemo navznoter in zamižimo. Leča bo padla na dlan oziroma na brisačo.

Imate vprašanje glede uporabe kontaktnih leč?

Naj vam pomaga naš optik. Pokličite v najbližjo optiko Pušnik-Novljan:

Optika Novo mesto: (07) 393 55 54
Optika Trebnje: (07) 393 55 66
Optika Črnomelj: (07) 306 18 55