Delo z računalnikom zahteva intenzivno napenjanje oči, zato se oči utrudijo. Pomagamo si lahko tako, da uporabljamo očala s posebnim modrim filtrom na očalih za računalnik, to pa kombiniramo še s posebnim pravilom 20-20-20.

Naročanje na pregled

Zakaj napenjamo oči pri delu z računalnikom?

Težave nastajajo, ker naše oči in možgani drugače reagirajo, ko beremo tiskan tekst ali tekst na računalniku. Pri branju tiskanega teksta naše oči nimajo težav, saj zlahka fokusirajo črke na papirju, ki so ostro izpisane. Tekst na ekranu ni tako ostro izpisan in je manj kontrasten. Sestavljen je namreč iz majhnih točk, pikslov, ki so najsvetlejše v sredini in bledijo proti robu. Branje teksta na ekranu zato zahteva stalno prilagajanje naših oči. Očesne mišice se pri tem nenehno napenjajo, kar povzroča občutek pekočih in utrujenih oči.

Škodljiva morda svetloba

Druga težave je v tem, da ekrani oddajajo modro svetlobo. Ker nas vsakodnevno obkrožajo naprave z ekrani, ki jih gledamo tudi 9 ur na dan, ta svetloba lahko škodi očem. Zaščititi jih moramo z očali, ki zmanjšajo negativen vpliv modre svetlobe na oči, roženico in celice mrežnice.

Kako se izogniti neželenim učinkom gledanja v ekran?

Neželeni učinki dolgotrajne izpostavljenosti so:

  • Napetost v očeh in suhe oči
  • Motnje vzorcev spanja
  • Glavoboli in migrene
  • Duševna in fizična utrujenost

Pomagamo si lahko tako, da uporabljamo očala s posebnim modrim filtrom na očalih za računalnik, ki zmanjšajo negativen vpliv modre svetlobe na oči, roženico in celice mrežnice.

Posebna očala za računalnik imajo prevleko, ki preprečuje prehod modro-vijolični svetlobi digitalnih naprav, kot so pametni telefoni, tablice, televizorji in računalniki. Prirejena so za bližnje razdalje, ki pa so kljub temu večje od navadne bralne razdalje, zato jih ne smemo mešati z bralnimi očali.

Pravilo 20-20-20

Druga pomembna pomoč očem pri delu z računalnikom pa je pravilo 20-20-20. Pomeni, da po vsakih 20 minutah dela z računalnikom naredimo premor za oči, ki traja vsaj 20 sekund in se zagledamo v daljavo vsaj 20 metrov daleč, najbolje v zeleno naravo.

Obiščimo okulista

Računalniška očala so prilagojena vsakemu uporabniku, njegovi dioptriji, morebitnemu astigmatizmu in drugim posebnostim. Zato je nujno, da pred izdelavo opravimo okulistični pregled, zbrane podatke pa uporabimo za izdelavo računalniških očal, ki bodo omogočala kar najbolj udobno delo in uporabo naprav.

Univerzitetne raziskave kažejo, da lahko računalniška očala po meri znatno povečajo produktivnost.

Je čas za pregled?

Če na pregledu niste bili že več let, še sploh, če niste več najmlajši, preverite stanje oči.

Naročanje na pregled