Operacija sive mrene ali katarakte je ena najpogostejših operacij na svetu. Je zelo varna in učinkovita. Z operacijo odstranimo motno očesno lečo in jo nadomestimo z umetno. Ta ne le bistveno izboljša vida, lahko tudi odpravi odvisnost od očal ali kontaktnih leč.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Varnost in zanesljivost operacije

Siva mrena je najpogostejša motnja vida pri starejših odraslih. Edini način zdravljenja je odstranitev in zamenjava motne naravne leče. Nova leča je zasnovana tako, da ostane in deluje celo življenje. Danes je to rutinska operacija, ki so jo po svetu izvedli že blizu 100 milijonkrat. Izvajamo jo v lokalni anesteziji in traja le nekaj minut.

V centru Pušnik-Novljan se pred vsakim posegom posvetujete z našim vodilnim kirurgom dr. Dušanom Pušnikom. Najprej ugotovimo stanje napredovanja vaše sive mrene ali katarakte. Hitrost napredovanja je lahko različna, a brez posega vedno pripelje do izgube vida. Na srečo lahko z lasersko operacijo pridobite praktično enak vid, kot ste ga imeli pred prvimi znaki sive mrene.

Ničesar ne naredimo brez vaše vednosti in privolitve. Od izkušene in predane kirurške ekipe pred posegom izveste vse potrebne informacije o stanju, možnostih, postopku in okrevanju. V centru vam je na voljo najsodobnejša tehnologija, ki omogoča najvišjo raven oskrbe pred, med in po zdravljenju.

Sem primeren za operacijo?

To je vprašanje, s katerim se ne nikar ne mučite sami. V centru Pušnik-Novljan smo za vas pripravili poseben brezplačni posvet, kjer vam odgovorimo na vsa vprašanja in vas temeljito poučimo o vsem, kar morate vedeti.

Drugače pa, starostnih omejitev ni, najstarejša pacientka na svetu, ki so ji operirali katarakto, je bila stara 109 let. A se ne splača čakati do takrat – vsako leto normalnega vida je neprecenljivo in nenadomestljivo.

Za brezplačni posvet nas pokličite na (07) 393 55 55 ali pa nam pišite. Lahko se prijavite tudi preko obrazca, če kliknete na spodnji gumb.

Naročanje na pregled

Posvet in pregled pred operacijo sive mrene

Ko vas naše osebje prijazno sprejme, se pogovorimo o vaših željah in potrebah.

Nato preverimo, kaj bi lahko vplivalo na potek operacije. Zanima nas, ali imate še kakšne druge očesne bolezni, predhodne poškodbe in operacije, ali imate sladkorno bolezen, ali se zdravite za visokim krvnim tlakom in kako stabilen je krvni tlak. Vedeti moramo, katera zdravila redno jemljete, ker določena lahko vplivajo na potek operacije ali okrevanja. Zdravil pred posegom ni treba prenehati jemati, razen če vam kirurg ne naroči drugače. Psihične bolezni in težave, recimo strah pred zaprtim prostorom, anksioznost ali demenca, so prav tako pomemben podatek za kirurga.

Pomemben del posveta je izbira intraokularnih leč. Na voljo jih je več, nekatere omogočajo celo življenje brez očal za daljavo ali bližino.

Vrste intraokularnih leč

Ne glede na vrsto leč je kakovost pri vseh enaka in odlična. V centru Pušnik-Novljan pri laserskih in ultrazvočnih operacijah sive mrene uporabljamo vrhunske intraokularne leče proizvajalcev Amerike in Evrope, ki jih v svetu danes tudi najpogosteje vstavljajo.

Vrsto leče izberete skupaj s kirurgom. Svetoval vam bo glede na želje in stanje oči. O različnih možnostih se bo z vami obširno pogovoril na pregledu pred operacijo.

Najenostavnejša je enožariščna ali monofokalna leča. Ta omogoča dober vid le na eno razdaljo. Če izberemo tako lečo za vid na daljavo, bomo za branje morali uporabljati očala. Ali obratno, če izberemo monofokalne leče za dober vid od blizu, bomo uporabljali očala za daleč.

Večžariščna ali multifokalna leča omogoča dober vid na različne razdalje: daljavo, bližino in pri novejših multifokalnih lečah tudi na srednje razdalje (računalnik, armaturna plošča, gospodinjska dela). Multifokalne leče torej oponašajo našo lastno lečo v mladosti, ko smo sposobni prilagajati vid različnim razdaljam. Te leče večinoma odpravijo potrebo po očalih po operaciji.

Multifokalnih leč je več vrst (trifokalne, leče s podaljšano globino fokusa in torične), izberete jih glede na želeno stanje vida. Če trpite za roženičnim astigmatizmom, bo za vas priporočljiva torična multifokalna leča. Astigmatizem povzroči ne le zabrisano, temveč tudi spremenjeno, razpotegnjeno sliko predmetov, ki jih gledamo. Če vstavimo navadno lečo, bolniki z astigmatizmom potrebujejo po operaciji sive mrene očala za daljavo in bližino. Pri torični leči pa odpravimo potrebo po vseh očalih, tako za daljavo kot za bližino.

Nekateri razmišljajo o multifokalnih lečah, tudi če siva mrena še ni napredovala, želijo pa biti neodvisni od očal. Nekatere vrste leč imajo tudi filter za kratkovalovno modro svetlobo.

Tik pred operacijo

Ko se približuje načrtovani dan posega, je pomembno še nekaj: pred operacijo ne smete imeti sveže infekcije kateregakoli očesa. Če imate kronično vnetje vek, boste na pregledu pred operacijo dobili navodila za zdravljenje in nego vek pred operacijo.

Potek operacije

Sama operacija traja le nekaj minut in je popolnoma brez bolečin. Za to poskrbijo anestetične očesne kapljice, ki površinsko ali lokalno odstranijo bolečino. Med postopkom normalno čutite oko in nimate nobenega neprijetnega občutka. Uporaba anestezije je zelo enostavna in brez nevarnosti komplikacij. Če ste posebej dovzetni za bolečino, boste prejeli dodatne kapljice.

Ves čas posega gledate lučko nad očesom, to pa je tudi vse. Glave ali oči ne premikate. Govorite lahko, kolikor hočete, le pred kašljem opozorite kirurga, da takrat počaka.

Vid po operaciji

Že takoj po operaciji boste videli veliko boljše. A vaše oči nujno potrebujejo nekaj počitka. Vsaj dva tedna po operaciji se izogibajte težjim fizičnim naporom, ne delajte v nečistem okolju in si ne mencajte oči.

Nega oči po operaciji

Kirurg vam bo predpisal nego s kapljicami, ki se jo morate držati.

Dve ali več vrst kapljic si boste kapali v oko 3 – 5-krat na dan, 3 tedne – razen če ne dobite drugačnega navodila. Posamezne vrste kapljic si boste kapali v razmiku nekaj minut. Očesne kapljice vsebujejo antibiotična in protivnetna zdravila, ki so potrebna za dobro celjenje in normalen pooperativen potek. V nekaterih primerih vam lahko predpiše še dodatne kapljice, recimo umetne solze, kapljice za zniževanja očesnega pritiska in druge. Če je treba, poleg kapljic predpiše tudi tablete za zniževanje očesnega pritiska.

Pomembno je, da predpisano terapijo jemljete po navodilih, sicer lahko pride do okužbe, vnetja ali do trajnega poslabšanja vida.

Če bi prišlo do težav, nas takoj pokličite ali nam pišite po e-pošti. Če opazite močno rdeče oko, poslabšanje vida ali čutite močne bolečine v operiranem očesu, nas še isti dan obiščite. V primeru naše odsotnosti še isti dan obiščite svojega osebnega zdravnika ali drugega okulista.

Kako pravilno nakapati očesne kapljice?

Nič težkega ni. Pred kapanjem si obvezno umijte roke s tekočim milom ter jih obrišite v svežo brisačo ali posušite.

Očesne kapljice si najlažje kapate pred ogledalom ali leže. Glavo nagnite nazaj, odmaknite spodnjo veko s prstom roke, z drugo roko pa v oko kapnite 1-2 kapljici. Nekajkrat nežno pomežiknite, da se kapljice razporedijo po očesni površini. Nikoli ne stiskajte očesa, da se operativna rana, ki večinoma ni šivana in tesni zaradi posebne konstrukcije rane, ne odpre. Posledica tega je lahko nenadno poslabšanje vida, infekcija in dolgotrajna izguba vida. Če imate več vrst kapljic, med enimi in drugimi počakajte nekaj minut.

Higiena in telesne aktivnosti po operaciji

Že nekaj ur po posegu se lahko prhate po telesu, pazite le, da voda ali šampon ne zaideta v oko. En teden po posegu lahko plavate, če vam to odobri okulist na kontrolnem pregledu. Svetujemo vam, da plavate previdno, se prvi mesec po operaciji ne potapljate ter da uporabljate plavalna očala.

V prvih nekaj dneh odsvetujemo dvigovanje težjih bremen, težjih od 10 kilogramov. Dokler si po operaciji kapate kapljice (razen umetnih solz), odsvetujemo težja fizična dela. To je po navadi do 2 tedna. Predlagamo, da uporabljate blago zatemnjena zaščitna očala. Prvih nekaj dni posebej pazite na higieno rok in obraza.

Če je bil potek operacije brez zapletov in je operacija potekala normalno, se lahko tudi sklanjamo, na primer za delo na vrtu. Prvi teden po operaciji pa odsvetujemo intenzivno telesno vadbo, ki vključuje močno napenjanje ali položaj telesa z glavo navzdol.

Vožnja avta, delo in spanje po operaciji

Avto lahko začnete voziti takoj po prvem kontrolnem pregledu ali po navodilih svojega očesnega kirurga. Kar se tiče dela po operaciji sive mrene, svetujemo počitek nekaj dni, odvisno od narave dela, ki ga opravljate. Če je res nujno, lahko opravljate lažja dela v čistih, brezprašnih prostorih že naslednji dan po operaciji.

Če je operacija potekala normalno, lahko spite v kateremkoli položaju — vendar je pomembno, da prve tri dni ne pride do neposrednega pritiska na operirano oko.

Razmišljate o odpravi sive mrene?

Ne razmišljajte sami, ampak s strokovnjakom. Pregledal bo vaše stanje in vam svetoval.

O vaši primernosti za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru z vami. O operaciji se okulist kirurg in vi vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

Naročite se na brezplačni posvet.

Naročanje na pregled