Izbor ni lahek, a vam bomo pomagali. Za pomoč je tu nekaj izkušenj in nasvetov, kako izbrati najboljša očala glede na obliko obraza, potrebe, pričakovanja in vaš življenjski slog.

Naročanje na pregled

Hiter pregled tem

Kateri okvir se poda obliki obraza?

Za začetek upoštevajte 3 osnovna pravila pri izbiri okvirja:

 • oblika okvirja naj bo nasprotna obliki obraza
 • velikost okvirja naj bo v razmerju z velikostjo obraza
 • okvir naj poudari določeno fizično značilnost obraza (npr. izberite modro barvo okvirja, če imate modre oči)

Večina obrazov je kombinacija različnih oblik. Osnovnih pet oblik obrazov so: ovalen, okrogel, trikoten, podolgovat in kvadraten. Poglejmo, katere oblike okvirjev najbolj ustrezajo posameznim oblikam obraza.

Oblika obraza Primerne oblike okvirja Neprimerne oblike okvirja
Ovalen DA:
Skoraj vse oblike okvirja, a naj bo širši od najširšega dela obraza
NE:
Okvirji močno geometrijskih oblik
Okrogel DA:
Okvirji pravokotne oblike, da podaljšamo in stanjšamo obraz
NE:
Okvirji okrogle in zelo oglate oblike, očala brez okvirja
Trikoten DA:
Brez okvirja, minimalistično, da zmehčamo ozko čeljust in brado
NE:
Veliki in poudarjeni okvirji, ali ozki, z ostrimi koti
Pravokoten
ali
podolgovat
DA:
Okvirji ovalne ali spodaj trikotne oblike, raje globlja kot široka in z močno prečno linijo, da naredimo krajši obraz
NE:
Okvirji ozke in podolgovate oblike
Kvadraten DA:
Okvirji ovalne oblike in očala brez okvirjev pomagajo zmehčati kvadratno obliko obraza
NE:
Oglati, kvadratni okvirji

Oblika očal glede na obliko obrvi

Očala vedno poudarjajo osebnost tistega, ki jih nosi. Ker so obrvi pomemben del vašega obraza, naj jih očala ne prekrivajo. Okvirji naj segajo le do roba obrvi. Zgornja linija okvirja naj bo čim bolj podobna loku obrvi. Tudi barva obrvi je lahko ključ pri izbiri barve okvirja. Če sta barvi vaših las in obrvi različni, naj bo barva las pomembnejša pri odločitvi.

Kakšna naj bo barva okvirja?

Barva vaših oči naj bo skladna z barvo okvirja.

Modre oči se lepo skladajo z rožnatimi, oranžnimi, rjavkasto rumenimi in s temno škrlatnimi barvami okvirjev.

K svetlo rjavim očem gredo lepo rožnate in škrlatne barve, tople zelene in visoko svetleče zlate barve.

Zelene oči so najlepše s čokoladnimi barvami okvirjev.

Očala za vsako pričesko

Vaši pričeski se določene oblike okvirjev podajo bolj in druge manj. Tukaj je nekaj namigov za pravo kombinacijo:

 • Mehki, valoviti lasje:
  poudarijo jih očala mehkih oblik in očala brez okvirjev v prosojnih barvah.
 • Skodrani lasje:
  priporočamo manjše okvirje klasičnih oblik, ki sledijo obliki vaše pričeske.
 • Kratki lasje:
  k njim se podajo očala geometrijskih oblik – najbolj očala ovalnih oblik.
 • Zelo kratki lasje:
  očala naj bodo izrazitih barv in modernega videza, lahko tudi z dekorativnimi detajli.
 • Dolgi lasje:
  očala si nadenite na obraz, ko imate spuščene in tudi spete lase – in ena in druga pričeska lahko spremenita primernost okvirjev.

Izbira okvirjev glede na življenjski slog

Ste dinamični, ustvarjalni? Potrebujete očala le za branje ali za delo z računalnikom? Tudi vaš življenjski slog je pomemben dejavnik pri izbiri očal. Ljudje se vsak dan znajdemo v različnih vlogah, zato se moramo najprej vprašati, za kaj bomo očala najbolj potrebovali. Večina ljudi običajno potrebuje več kot en par očal. Tako kot ljudje ne nosimo istega para čevljev v gledališču, pri športnih aktivnostih ali na morju, tako tudi ena očala niso primerna za vse priložnosti in aktivnosti.

Očala za poslovni svet

V poslovnem svetu je najpogostejša izbira očal ovalne in pravokotne oblike. Poslovne ženske se odločajo tudi za metuljasto obliko očal. Okvirji naj bodo iz tanke plastike ali kovine. Za moške priporočamo očala srebrne, rjave in črne barve, za ženske pa očala v zlatih tonih, vinsko rdeče in čokoladno rjave barve.

Okvirji za kreativne in mlade

Neformalno okolje dopušča več svobode pri izbiri oblik, barv in velikosti okvirjev. Izkoristite to svobodo in izbirajte očala manj pogostih svetlih barv z zanimivimi detajli, s katerimi poudarite svojo individualnost. Očala so lahko večja, sodobno oblikovana in netradicionalnih oblik.

Ženski okvirji očal

Retro stil, klasični okvirji ali minimalizem – očala so pravi modni dodatek.

Vam je blizu mladosten, moderen ali retro videz? Za vas so prava izbira plastični okvirji vseh barv in obli. Pri okvirjih iz plastike lahko izbirate med številnimi barvnimi kombinacijami, v kombinaciji s kovinskimi detajli pa dobijo pridih resnosti.

Želite poudariti svojo ženstvenost? To lahko storite z okvirji v obliki mačjih oči, z ovalnimi oblikami, s poudarjenimi detajli na ročkah ali z očali brez okvirjev, izrezanimi v mehke oblike. Za popolno sliko izberite pastelne in tople barve.

Kaj pa glamurozen videz? Ozrite se za okvirji z bogatimi in širokimi ročkami, ki jih lahko krasijo okrasni kristalčki ali izrezi. Zagotovo boste opažene!

Vam je všeč moderen, minimalističen videz? Za vas so očala brez ali s polovičnim okvirjem. S takšnimi očali mehkih oblik ste neustavljivo privlačne.

Trendovski dizajn zaokrožijo obarvane leče, s katerimi so vaša očala še posebej zanimiva. Barve v steklih se lahko prelivajo in se lepo dopolnjujejo z barvo okvirja ali vaših las.

Moški okvirji očal

Večja očala s poudarjenimi okvirji so že neštetokrat dokazala svojo uporabnost in trendovski videz, ki še posebej ustrezata tistim s krepko postavo. K drobnejšemu obrazu pa se podajo manjša očala in klasike vseh vrst.

Tistim, ki stavite na minimalističen videz, priporočamo očala brez okvirjev. Z vgrajenimi antirefleksnimi stekli so takšna očala minimalno opazna, mnogi pa cenijo predvsem njihovo udobnost in lahkoto.

Očala iz titana ali ostalih plemenitih kovin so primerna za vse priložnosti in aktivnosti. Najdete jih na igrišču za golf, v kolesarjevem žepu ali na nosu poslovneža. So izredno lahka, nerjaveča, antialergijska, zelo odporna na poškodbe in lepega videza. Cenijo jih tako ljudje bolj praktične narave kot tudi svetovno priznani modni oblikovalci.

Za moderen in večno mladosten videz tudi moški posegajo po okvirjih iz plastike. So zelo lahki in prijetni za nošenje. Najdete jih v vseh barvah in oblikah.

Je čas za nova očala?

Na vas čaka velika izbira in ekipa, ki vam bo znala najbolje svetovati. Obiščite nas. Preverite za uro obiska v najbližji optiki Pušnik-Novljan:

Optika Novo mesto: (07) 393 55 54
Optika Trebnje: (07) 393 55 66
Optika Črnomelj: (07) 306 18 55