Zobobol uvrščamo na lestvico najhujših bolečin. Kako omiliti bolečine, ko čakamo na zobozdravniški pregled?

Eden najpogostejših vzrokov za nastanek zobne bolečine je zobna gniloba. Bolečina se velikokrat razširi tudi na glavo, kar je običajno zelo mučno. Problem se pojavi, ko je takojšen obisk zobozdravnika neizvedljiv, lekarna pa zaprta ali preveč oddaljena. Zato je dobro poznati naravno moč domačih zdravil, s katerimi lahko začasno olajšamo zobobol.

Slana voda deluje kot naravno razkužilo.

Blaženje zobobola s slano vodo je najenostavnejši način, kako zmanjšati oteklino, razkužiti, omiliti zobno bolečino in pomagati pri celjenju ustnih ran. Za številne je izpiranje s slano vodo prva izbira ter učinkovit in naraven pristop k boju z zobno bolečino. Priporočljiva je mešanica polovice čajne žličke soli v kozarcu tople vode, ki jo uporabimo za grgranje in izpiranje ust.

Izpiramo lahko tudi z vodikovim peroksidom.

Tudi izpiranje vodikovega peroksida lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin in vnetja. Poleg antibakterijskega učinka lahko vodikov peroksid zmanjša krvavitve dlesni. Mešanico v pravem razmerju lahko dobite v Centru Pušnik-Novljan. Če pa ga boste mešali sami, pazite na pravilna razmerja: zmešajte 3 -odstotni vodikov peroksid z enakim delom vode in ga uporabite za izpiranje ust. Ne pogoltnite ga.

Hlad krči krvne žile in blaži bolečino.

Hladni obkladki so ena izmed naravnih rešitev za vse vrste bolečin. Zagotovo bodo pomagali tudi v primeru nevzdržnega zobobola. Obkladek na obolelem predelu povzroči krčenje krvnih žil, zaradi česar se zobna bolečina zmanjša. Občutno zmanjšujejo tudi otekanje obraza in ustno vnetje.

Lajšanje zobobola z obkladkom se lotimo tako, da v brisačo zavito vrečko ledu položimo na obolelo mesto za približno 20 minut. Pomembno je, da postopek ponavljamo, saj bo hlajenje obolelega mesta le na ta način uspešno.

Česen je že tisočletja prepoznan tudi kot naraven antibiotik.

Marsikdo ne ve, da je česen, ki ga dnevno uporabljamo v kuhinji, učinkovito naravno zdravilo za omilitev zobobola. Česen vsebuje sestavino alicin, ki je močan naraven antibiotik in deluje protibakterijsko. Zaradi tega je učinkovit pri boju z ustnimi okužbami, vnetji in oteklinami.

Česen lahko žvečimo, lahko pa ga na drobno nasekljamo in pustimo stati nekaj minut, da se alicin aktivira. Nanesemo ga na obolelo mesto, nato pa speremo s slano vodo.

Poprova meta omrtviči mesto bolečine.

Čajne vrečke poprove mete imamo vsi doma. Poprova meta naravno omrtviči boleče mesto okrog zoba, saj pomirjajoče deluje na obolele dlesni.

Pred uporabo rabljene čajne vrečke se samo prepričajmo, da je ohlajena. Nato jo prislonimo na obolelo mesto. Čajno vrečko poprove mete lahko tudi zamrznemo in jo uporabimo kot zeliščni obkladek.

Pomagajmo si čim prej.

Domača zdravila so namenjena začasni omilitvi bolečin, medtem ko čakamo na svojega zobozdravnika, seveda pa ga ne nadomestijo. Korak v pravo smer so preventivna skrb za zobno ustno higieno in redni pregledi – PREDEN nas zaboli. Kdaj smo bili nazadnje na pregledu?

Je že dolgo, kar ste bili pri zobozdravniku?

Ne čakajte na težave in bolečine. Naročite se na pregled, da jih preprečite.

Naročanje na pregled