Le tisti, ki nosimo očala ali leče, vemo, kako se nam je z njimi spremenilo življenje. Ne ravno na bolje.

Očala se, ko ješ vročo juho, nenehno rosijo. Enako takrat, ko pozimi stopiš iz toplega vozila. Ko se potiš, drsijo po nosu. Šport z njimi je včasih pravo trpljenje, sploh plavanje. Zlahka se zvijejo, če ležimo ali zaspimo z njimi. Pri čiščenju se opraskajo. In ja, težko jih je najti, ko jih iščemo – brez očal. Da ne govorimo o tem, kako se je poljubljati z njimi.

In leče?

Niso za vsakogar. Suhe oči postanejo stalnica. Zaradi stalnega draženja oči in ne vedno brezhibno čistih rok lahko staknemo okužbo ali alergijo. Bojimo se vsakega močnega vetra, da nam ne bi v oko prinesel kak tujek. Vsako mencanje oči lahko lečo prestavi. Vstavljanje in odstranjevanje je poseben postopek, kjer ne sme biti napak. Če uporabljamo očesna ličila, moramo biti še posebej pozorni.

Kako bi bilo brez teh pripomočkov?

O popolni odpravi dioptrije so nekoč lahko le sanjali. Ampak to je bilo nekoč. V zadnjih desetletjih se je dioptrije znebilo že na desetine milijonov ljudi po svetu, število pa vse hitreje raste. To je mogoče, ker lahko danes z laserjem izjemno natančno preoblikujemo površine tkiv.

Princip je v bistvu preprost.

Če malenkostno, a natančno, preoblikujemo prednji del očesa pred lečo, se spremenijo optične lastnosti očesa in oko lahko izostri sliko. Tako se znebimo dioptrije. To naredimo s hitrimi impulzi drobnega, izjemno natančnega, hladnega laserskega žarka, ki ga ustvarja excimer laser. Delovanje laserja traja vsega nekaj deset sekund in je popolnoma neboleče.

Žal laserska operacija dioptrije ni za vsakogar.

Najprej je tu nekaj osnovnih omejitev. Stari morate biti od 20 do 40 let, imeti zdrave oči, stabilno dioptrijo med +4 in -8, morebitni astigmatizem do največ 4 in primerno debelino roženice. Šele če ustrezate tem omejitvam, je pametno iti na pregled, kjer vas (neboleče) podrobneje pregledamo. In vam povemo, ali je poseg primeren za vas ali ne. Tam vas tudi seznanimo s potekom in morebitnimi stranskimi učinki. Poseg ni nikoli rutinski, vsi podatki so obdelani samo za vas in enako edinstven je tudi potek posega.

Dobro je vedeti …

Če ustrezate osnovnim omejitvam, je dobro vedeti, ali ste primerni za odpravo dioptrije ali ne. Sam pregled je brezplačen, nanj se lahko naročite tu.

Koristno je vedeti, tudi če se ne odločite za poseg. Če poseg ni primeren za vas, boste lažje in mirneje sprejeli očala ali leče kot najboljšo rešitev. Če je primeren, pa vam lahko kadar koli do 40. leta trajno odpravimo dioptrijo, očala in leče … in izboljšamo kakovost življenja.

Več o postopku trajne odprave dioptrije lahko izveste tu.

Je odprava dioptrije primerna za vas?

To lahko hitro ugotovite. Naročite se na pregled ali za brezplačni posvet glede operacije oči.

Naročanje na pregled