Slab zadah ima slab vpliv na družabno življenje. Zaradi njega smo lahko manj komunikativni, manj intimni in manj samozavestni.

Najpogostejši vzrok zadaha je preprost. Ko se v ustih razmnoži preveč bakterij, se te prehranjujejo z delci zaužite hrane. Pri tem proizvajajo pline, ki so glavni krivec za neprijetne vonjave. Kako lahko to preprečimo?

Pogosteje krtačimo in nitkajmo zobe.

Zobe si umivajmo najmanj dvakrat na dan. Vsaj enkrat dnevno uporabljajmo zobno nitko, saj tudi med zobmi ujeta hrana povzroča slab zadah. Pri tem ne pretiravajmo z intenzivnostjo. Premočno ščetkanje lahko obrabi zobe, zaradi česar postanejo bolj občutljivi na gnilobo.

Večkrat izperimo usta.

Ustna voda je dobra podpora krtačenju zob. Dodatno ubija bakterije, ki povzročajo slab zadah. Nikakor ne more nadomestiti zobne ščetke, bo pa delovala protivnetno, osvežila dah in zavirala nastanek zobnih oblog. Če nam uporaba ustne vode ni pogodu, si po jedi vsaj splaknimo zobe z navadno vodo. S tem se bomo znebili dela hrane, zataknjene med zobmi.

Rahlo postrgajmo tudi jezik.

Največ oblog hrane ostaja na jeziku, ki je ugodno okolje za razmnoževanje bakterij. Če je ta hrapav in razpokan, se bodo tam zadrževale še toliko raje. Jezik zato po ščetkanju zob nežno očistimo z zobno krtačo. Uporabljamo lahko tudi posebno strgalo za jezik, s čimer ga očistimo temeljiteje.

Izogibajmo se hrani, ki nam pusti kiselkast okus.

Najhujša sta surova čebula in česen. Za popravek zadaha po njunem zaužitju ne pomagata niti daljše umivanje zob ali najmočnejša ustna voda. Rešitev? Preden se odpravimo v družbo ali v službo, ju surovih pač ne jemo.

Ukinimo kajenje.

Poleg tega, da škoduje dlesnim in obarva zobe, povzroča tudi močan, nadležen zadah. K temu pripomorejo kemične snovi v tobaku, ki sušijo ustno sluznico. To imajo bakterije rade. Rešitev so lahko nikotinski obliži ali posvet z zdravnikom o drugih nadomestilih ob prenehanju kajenja.

Sladki osvežilni bomboni niso rešitev.

Sladkor je glavno gorivo za razmnoževanje ustnih bakterij. Zato je bolje uporabljati žvečilke brez sladkorja. Žvečilni gumi proizvaja slino, ki odplakne bakterije in delce hrane v ustih, zato je boljša rešitev kakor sladki bomboni.

Večkrat ovlažimo usta.

Suh zrak in suha usta privabljajo bakterije in zobno gnilobo. Zato čez dan pijmo več vode. Ponoči pa poskusimo z vlažilcem zraka v spalnici.

Nič od naštetega ne pomaga?

Če slab zadah kljub vsemu še vedno vztraja, ima lahko drug, bolezenski izvor. Posvetujmo se z zobozdravnikom. Reden obisk zobozdravnika in preventivna skrb za ustno higieno sta zelo pomembna za zdrav nasmeh in samozavest v družbi.

Vam je nerodno odpreti usta v družbi?

Če preproste tehnike ne pomagajo, je vzrok lahko bolezenski. Naročimo se na pregled in preverimo.

Naročanje na pregled