Brez računalnikov ne gre. Čeprav nam lajšajo vsakdanje življenje, hkrati kvarijo zdravje naših oči.

Utrujenost in suhost v očeh, rahlo zamegljen vid ali glavoboli … Večina teh težav je posledica tega, da ob ekranih mežikamo za pol premalo. Kako lahko to preprečimo? Tu je nekaj tehnik, s katerimi bomo svojim očem naredili veliko uslugo.

Poskrbimo za pravo razdaljo in kot.

Pred uporabo zaslona se prepričajmo, da je ta od oči oddaljen najmanj toliko, kot meri naša iztegnjena roka. Bliže je zaslon, bolj se oko napreza. Sredina zaslona naj bo malo pod višino naših oči, tako da gledamo blago navzdol pod kotom približno 10-15 stopinj.

Nastavimo kontrast in svetlobo zaslona.

Na vsaki napravi obstaja nekaj nastavitev, ki gledanje naredijo bolj prijetno. Zvišajmo kontrast svojega ekrana. Svetlost prilagodimo tako, da ekran ne bo niti svetlejši niti temnejši od okolice. Barvo svetlobe zaslona nastavimo na bolj toplo – hladna modrikasta svetloba povzroča več napetosti in otežuje kasnejši spanec. Če je mogoče, zvišajmo stopnjo osveževanja slike, tako bo manj občutka utripanja ekrana. Da bi se manj naprezali, si lahko pomagamo tudi s povečavo računalniške pisave.

Očem privoščimo odmor.

Pravilo 20-20-20: vsakih 20 minut poglejmo v daljavo (20 m), za vsaj 20 sekund. Če se nam zdi, da bomo na to pozabili, si nastavimo časovni opomnik. Če je tudi to nemogoče, poskrbimo, da si približno na 2 uri gledanja v zaslon odpočijemo oči za približno 15 minut.

Pomembna je stalna vlažnost oči.

Ko čutimo, da so naše oči suhe, si pomagajmo z uporabo kapljic za oči. Te “umetne solze” bodo navlažile oči in preprečile neprijeten občutek pekočine. Če nam vnos kapljic predstavlja težavo, lahko v prostor, v katerem dlje časa uporabljamo računalnik, postavimo vlažilec zraka.

Večkrat nosimo očala.

Če nosimo kontaktne leče, je dobro, da jih nekajkrat na teden zamenjamo z očali in si na ta način odpočijemo oči. Ne pozabimo na redne okulistične preglede. Z okulistom ali optikom se lahko posvetujemo tudi glede posebnih očal za delo na računalniku.

Vpliva zaslonov ne moremo izničiti …

Z omenjenimi tehnikami bomo bistveno zmanjšali škodljiv vpliv zaslonov na svoje oči, ne bomo pa ga odpravili. Zato je pomembno, da vsak dan privoščimo očem čim več časa brez ekrana. Ker pa vsakodnevno gledanje v ekran sčasoma pospeši okvare oči, ne pozabimo na redne očesne preglede – do konca življenja imamo le en par oči.

Je delo na računalniku vedno težje?

Ne čakajmo na resne težave z očmi. Naročimo se na pregled, da jih preprečimo.

Naročanje na pregled