Mehke in trde zobne obloge povzročajo vnetje dlesni, gingivitis, ki se kaže kot rdeča, otekla in boleča dlesen. Na dotik, ob ščetkanju ali uživanju trde hrane pogosto krvavi. Bakterijski produkti v oblogah in zobnem kamnu lahko sčasoma privedejo do nastanka parodontalne bolezni, kjer ni prizadeta samo dlesen, ampak tudi ostala obzobna tkiva, predvsem kost. Razgradnja kosti privede do majavosti zob in končno do izgube zob.

 

Postopki čiščenja zobnega kamnaZa vzdrževanje zdrave dlesni je ključna dobra ustna higiena, ki vključuje uporabo zobne ščetke, zobne nitke, interdentalnih ščetk in raznih tekočin za izpiranje ust. Kadar pa je prisoten zobni kamen, ga lahko ustrezno odstrani zobozdravnik s posebnim ultrazvočnim nastavkom. Zobe potem še spolira s posebnimi pastami, saj bi se na hrapavi površini plak še hitreje nabiral.
V primerih ko se zobni kamen nabere še globlje pod dlesen, se ta odstrani s pomočjo luščenja in glajenja korenin, v hujših primerih pa se opravi tudi operativni poseg pri specialistu. Mehke zobne obloge, ki so dalj časa prisotne na zobeh, se počasi mineralizirajo oz. poapnijo in se nabirajo kot zobni kamen. Takih oblog s krtačko ni več možno odstraniti.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.