Estetsko zobozdravstvo

Zagotovite si bleščeč nasmeh in izboljšajte izgled celotnega obraza. Estetsko zobozdravstvo obsega minimalno invazivne posege, s katerimi izboljšamo funkcijo in izgled zob.


Keramične inlay - onlay zalivke

Za keramične zalivke, angleško inlay - onlay zalivke, se odločimo, kadar je zaradi kariesa ali poškodb uničene več kot polovica grizne površine zoba. Narediti je potrebno obsežnejšo rekonstrukcijo zobne krone. V takih primerih direktno izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdnosti.

Inlay se nahaja med vrški zoba, onlay pa zajema enega ali več vrškov. Inlay - onlay zalivke so večinoma izdelane iz porcelana, lahko pa tudi iz žlahtnih kovin (npr. zlata) ali kompozitnih materialov (material za bele zalivke).

8 prednosti keramične zalivke v primerjavi z navadno zalivko:

  1. anatomsko in estetsko so najbližje videzu naravnega zoba,
  2. porcelan se ne zabarva,
  3. enostavno čiščenje,
  4. pri uživanju hladnih in toplih pijač zob ni občutljiv na temperaturne spremembe, saj inlay ni prevodnik toplote,
  5. porcelanske zalivke ne razpokajo,
  6. dolga življenjska doba zaradi natančnega prilagajanja robom zoba (več desetletij, za razliko od običajnih zalivk),
  7. večja trdnost zoba, odpornost na pritiske ob grizenju in žvečenju,
  8. zmanjšajo verjetnost poškodbe preostale zobovine.

Potek izdelave keramičnih zalivk

Vaš poškodovan ali ali uničen zob ustrezno pripravimo in odtisnemo stanje, nato pa zalivko izdelamo v zobotehničnem laboratoriju. V laboratoriju imamo popoln nadzor in idealne pogoje za izdelavo vaše keramične zalivke. Natančno narejena zalivka se popolnoma prilega preostalemu delu vašega zoba, kar je težko tako dobro doseči z nanašanjem zalivk direktno v vaših ustih. Materiali, ki jih uporabljamo v ustih, se med strjevanjem krčijo in zaradi tega lahko ostajajo mikroskopske špranje med zobom in belo zalivko. Pri izdelavi keramičnih zalivk se temu izognemo, saj se keramika ne krči. Zalivko nato nalepimo na vaš zob s posebnimi lepili.

Primeri iz naše ordinacije:

Uničene (destruirane) zobne krone zaradi kariesa ali poškodb lahko popravimo direktno, z izdelavo zalivke neposredno na zobu, ali pa indirektno. Takrat zob ustrezno sprepariramo in odtisnemo stanje, nato pa zobni tehnik v laboratoriju izdela zalivko iz porcelana ali kompozitnega materiala. Takšno zalivko nato lepimo na zob s posebnimi adhezivnimi cementi.

 

Vez med porcelanom in preostalim zobnim tkivom je zelo trdna in s tako narejeno zalivko bolj učvrstimo zob kot pa s klasično zalivko. Pri takšnih izdelkih ohranimo kar največ zdravega zobnega tkiva, kar je pri vitalnih zobeh še kako pomembno.Izdelki so estetsko dovršeni in se natančno prilegajo zobu. To zagotavlja dolgo življensko dobo izdelka.

Preparacija za porcelansko zalivko - overlay


Cementiran overlay


Cementiran overlayO primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.