Prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom lahko škoduje vašim očem, prav tako kot vaši koži. Zato je pomembno, da si priskrbite kvalitetna sončna očala in zaščitite svoje oči.

Občutljivost oči na razne oblike žarčenja ni pri vseh ljudeh enaka, podobno kot je različna tudi občutljivost kože. Tako so temnopolti ljudje manj občutljivi od svetlopoltih. Največja nevarnost sončnih žarkov preži na nas na površinah, ki močno odbijajo svetlobo, kot so sneg, voda, pesek, svetli zidovi ipd. UV žarki lahko že po krajšem sevanju, predvsem v gorah, pri varjenju, pa tudi v solariju, sončenju na plaži ali na snegu, povzročajo boleča vnetja veznice, veke in roženice. V izjemnih primerih lahko UV žarki dosežejo mrežnico in povzročijo njeno začasno ali trajno okvaro.

In kako občutimo, da so naše oči prizadete? Oči nas pečejo, se solzijo, zelo se nam blešči, v njih imamo občutek peska. Pri močnejših opeklinah se kmalu zvečer in ponoči pojavi zelo močna bolečina.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.