Prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom lahko škoduje vašim očem, prav tako kot vaši koži. Zato je pomembno, da si priskrbite kvalitetna sončna očala in zaščitite svoje oči.

Občutljivost oči na razne oblike žarčenja ni pri vseh ljudeh enaka, podobno kot je različna tudi občutljivost kože. Tako so temnopolti ljudje manj občutljivi od svetlopoltih. Največja nevarnost sončnih žarkov preži na nas na površinah, ki močno odbijajo svetlobo, kot so sneg, voda, pesek, svetli zidovi ipd. UV žarki lahko že po krajšem sevanju, predvsem v gorah, pri varjenju, pa tudi v solariju, sončenju na plaži ali na snegu, povzročajo boleča vnetja veznice, veke in roženice. V izjemnih primerih lahko UV žarki dosežejo mrežnico in povzročijo njeno začasno ali trajno okvaro.

In kako občutimo, da so naše oči prizadete? Oči nas pečejo, se solzijo, zelo se nam blešči, v njih imamo občutek peska. Pri močnejših opeklinah se kmalu zvečer in ponoči pojavi zelo močna bolečina.

Kako kupovati sončna očala

Pri izbiri sončnih očal bodite pozorni.Sončna očala so danes najbolj vsakdanja in najbolj razširjena zaščita oči pred škodljivimi UV žarki. So odličen modni dodatek, vendar moramo poskrbeti, da bodo imela tudi resnično varovalno funkcijo za naše oči.


Prav gotovo nas je danes večina osveščenih, kako varovati svojo kožo pred škodljivimi UV žarki, zato ne pozabimo, da je potrebno zaščititi tudi oči.

Izberite sončna očala, ki imajo kakovostna stekla z UV filtrom in ščitijo pred UV sevanjem do 400 nm.
Rjava, siva in zelena barva stekel najmanj spremenijo naravne barve, kar je še posebej pomembno za voznike.
Stekla mavričnih barv (svetlo oranžna, vijola, roza, svetlo modra, turkizna, …) zmanjšajo ločljivost barv in so zato neprimerna za vožnjo.
Stekla ne smejo biti motna in na manjši pritisk s prstom se ne smejo upogniti.
Če steklo zavrtimo ali ga premikamo levo in desno, se opazovani predmet pri pogledu skozi njih ne sme spremeniti ali izmaličiti.
Očala naj bodo dovolj velika, da zaščitijo tudi dele okoli očesa.
Sončna očala izbirajte pri očesnem optiku, ki vam bo svetoval, strokovno prilagodil in po potrebi tudi kdaj kasneje poravnal vaša očala.

 

UV žarki in otroške oči

Otroške oči potrebujejo posebno pazljivost in zaščito pred UV žarki. Njihove oči so še v fazi razvoja in so zato tudi bolj občutljive na sončno svetlobo.

Otroka, ki je mlajši od šest let, ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi. Z njim bodite v senci ter pod senčnikom.
Med 10. uro dopoldan in 14. uro popoldan, ko so sončni žarki najmočnejši, naj bo otrok v senci oziroma v hiši.
Če želite, da bo vaš otrok rad nosil sončna očala mu dovolite, da si sam izbere stil, ki mu je všeč.
Opozorite otroka, naj nosi sončna očala tudi ob oblačnih dnevih, kajti UV žarki prehajajo tudi skozi oblake.
Če otrok ne želi nositi sončnih očal naj na glavi nosi pokrivalo.
Otroka naučite, da ne sme nikoli direktno gledati v sonce.
Bodite vzgled svojemu otroku in tudi vi nosite pokrivalo ter sončna očala.

 

Zaščita, ki jo nudijo sončna očala

Pri sončnih očalih ločimo dve zaščiti – zaščito proti bleščanju in zaščito pred UV žarki.

Zaščita proti bleščanju

Ob normalni svetlobi zagotavlja optični sistem očesa naravno zaščito proti žarčenju. Očesna šarenica deluje kot zaslonka, ki s svojim širjenjem in oženjem povečuje ali zmanjšuje zenico in tako uravnava prehod svetlobnih žarkov v oko.

Naše oko se torej samo prilagaja različni moči svetlobe. V kolikor pa postane okolje preveč svetlo, se nam zablešči in ne moremo več gledati. V gosto naseljenih mestih pročelja zgradb in cest bolj odbijajo svetlobne žarke kot zeleni gozdovi in travniki. Še bolj pa se v naše oči odbija svetloba na peščenih plažah, v vodi in na snegu. Takšno bleščanje lahko odpravimo z dovolj temnimi zaščitnimi stekli.

Moč zatemnitve sončnega stekla označujemo s števili med 0 in 4.

  • Kategorija 0 je definirana s 80 – 100 % prepustnosti svetlobe. Takšna očala imajo brezbarvna ali nežno obarvana stekla in so primerna za nošenje v oblačnem vremenu, ko je prisotna difuzna svetloba ali moteče bleščanje.
  • Kategorija 1 definira očala s prepustnostjo 43 – 80 % svetlobe, ki so primerna za nošenje v zmerni oblačnosti.
  • Kategorija 2 definira očala s prepustnostjo 18 – 43 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri srednji svetlosti.
  • Kategorija 3 definira očala s prepustnostjo 8 – 18 % svetlobe, ki so primerna za nošenje pri visoki svetlosti.
  • Kategorija 4 je definirana s prepustnostjo 3 – 8 % svetlobe. Takšna očala so primerna za zaščito oči v visokogorju, ob morju ter za snežne površine. Zaradi previsoke zatemnitve jih ni dovoljeno uporabljati pri vožnji avtomobila.

Pri zaščiti oči pred sončnimi žarki pa ne zadostuje le zgoraj opisana zaščita. Oči moramo zaščititi predvsem pred kratkovalovnimi ultravijoličnimi žarki. Temna očala, ki ščitijo oči samo proti bleščanju, so lahko nevarna, ker se zenica za temnimi stekli razširi in s tem onemogoči naravno zaščito očesa pred žarki. V kolikor ne uporabljamo kakovostnega stekla z UV filtrom, prihaja skozi temno steklo in razširjeno zenico še več UV svetlobe.

Zaščita pred ultravijoličnimi žarki

Ultravijolični žarki so kratkovalovni nevidni žarki, valovnih dolžin med 280 in 380 nm. Sončna očala, pa naj si bodo le kot modni dodatek ali kot korekcijski pripomoček, morajo imeti popolno zaščito pred nevarnimi žarki. Po standardih CIE (Commision Internationale de l’Elclairage) so UV žarki razporejeni v tri skupine: UVA, UVB in UVC.

UVC žarki so žarki kratkih valovnih dolžin, ki jih v celoti absorbira atmosfera in ne pridejo do zemlje. UVC žarki za naše oči niso nevarni.

UVB žarki so žarki srednjih valovnih dolžin, ki deloma dosežejo površino našega planeta. Povzročijo rjavenje kože in lahko poškodujejo oči. V kombinaciji z mrzlimi, vetrovnimi in bleščeče se belimi snežnimi razmerami v gorah, so potencialni povzročitelji snežne slepote ter 12 do 48 ur trajajoče, vendar boleče vnetje roženice. Kljub nestrinjanju vseh strokovnjakov in znanstvenikov nekatere raziskave dokazujejo, da lahko dnevno izpostavljanje UVB žarkom in močni sončni svetlobi v daljšem časovnem obdobju, povzroča nastanek katarakte - postopno pomotnitev očesne leče.

UVA žarki so dolgovalovni žarki, ki jih prvotno absorbirata roženica ter očesna leča in le v manjših količinah mrežnica. Za UVA žarke ni dokumentirano, da bi povzročali motnje v človeškem očesu.

 

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.