Kako doseči, da bo vaš otrok rad nosil očala


Izberite očala za vašega otroka

Vsi starši, ki ste že kupovali očala za vašega otroka veste, da to ni otročje lahko delo. Ponudba očal za otroke je danes zelo pestra in prav to je težava. Potrebno je namreč izbrati očala, ki jih bo vaš otrok z veseljem nosil in ki bodo trpežna ter tako trajala dlje kot pot do doma.
Kaj lahko storite starši, da bo vaš otrok uspešno nosil očala?
Poleg vseh spodaj naštetih nasvetov, kako otroku izbrati očala, da jih bo rad nosil je pomembno, da otroku razložite, zakaj bo dobil očala in kako mu bodo pomagala da bo videl bolje. Če otrok ne bo razumel teh stvari, bo očala vrgel v predal in ves vaš trud bo zaman.


Nasveti, ki vam bodo v pomoč pri izbiri očal za vašega otroka:

 

Debelina stekel

Predpisana dioptrija naj bo prvo vodilo pri izbiri otroških okvirjev zato se o tem najprej posvetujte z optikom. Če je predpisana dioptrija visoka in so stekla debelejša je pomembno izbrati čim manjši okvir, ki bo preprečil popačenja vidnega polja ob robovih in hkrati navidezno zmanjšal debelino stekel. Pri izbiri manjših očal, vam bo otroški nos najbolj hvaležen.

Otroška moda

Ob prvem nošenju očal bo vaš otrok najverjetneje deležen kakšne zbadljivke s strani vrstnikov. Zato je pomembno, da otrok pri izbiri očal aktivno sodeluje in dovolite mu, da si ožji izbor okvirjev naredi sam. In ker tudi otroci ne želijo nositi staromodnih očal se posvetujte z optikom, katera očala so popularna in obenem dovolj klasična, da jih bo otrok želel nositi tudi naslednje leto.

Plastika ali kovina

V preteklosti so bili plastični okvirji boljša izbira saj so bili bolj odporni oz. manj lomljivi od kovinskih, bili so lažji ter nenazadnje tudi cenejši. Danes imajo vse naštete lastnosti tudi kovinski okvirji. Na razpolago so v antialergijskih izvedbah in kot taki priporočljivi za otroke, občutljive na določene kovine.
V ponudbi so tudi otroški okvirji, ki so na las podobni okvirjem za odrasle. To seveda ni naključje, saj otroci radi izgledajo bolj odraslo ali pa si po drugi strani želijo očala podobna tistim, ki jih imata mama ali oče.

Pravilna velikost nosnika

Ker otroški nosovi še niso v celoti razviti se pogosto dogaja, da očala spolzijo po malem nosu navzdol. Zaradi tega otroci pogosto gledajo iznad očal in namesto, da bi jih potisnili v pravi položaj in gledali skozi njih, gledajo mimo njih. To se pojavlja predvsem pri plastičnih okvirjih, ki nimajo prilagodljivih nosnikov in zato moramo biti pri njihovi izbiri še posebej pozorni na ustrezno velikost nosnega dela okvirja. Te težave so pri kovinskih okvirjih manj pogoste oz. jih zaradi prilagodljivih nosnikov tako rekoč ni.

Priponke ali ročke

Ročke okvirjev morajo biti na delu okoli senca in ušes pravilno ukrivljene, saj se bodo le tako očala dobro prilegala otrokovi glavi in ne bodo lezla po nosu navzdol. Priporočamo očala z vzmetenimi ročkami, ki so gibljive tudi navzven in zato bistveno manj lomljive od očal z običajnimi ročkami.

Vrsta stekel

Za otroke so najbolj priporočljiva plastična ali polikarbonatna stekla, ki so izredno lahka ter bistveno manj lomljiva od steklenih. Organska stekla so zaščitena s trdim slojem, ki utrdi občutljivo površino stekla in preprečuje njeno površinsko poškodbo. S hidrofobnim in antistatičnim slojem dosežemo, da so stekla manj občutljiva na prstne odtise, prah in umazanijo. To je zadnji sloj na steklu, ki mu daje gladkost in je zato čiščenje manj pogosto in dosti lažje.

 

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.