Vse o korekcijskih okvirjih

V Optikah Pušnik v Novem mestu, Trebnjem in Črnomlju vam naše prijazno strokovno osebje svetuje o prednostih in koristih vseh vrst okvirjev in stekel ter vam pomaga pri njihovi izbiri. Pred nakupom očal je dobro vedeti, kakšnemu namenu bodo očala služila in katera pričakovanja morajo izpolnjevati. Pri tem seveda ne gre brez upoštevanja vašega življenjskega sloga. Če ste glede teh vprašanj v zadregi, vam bodo naši optiki in strokovno osebje prijazno svetovali pri izbiri okvirjev, ki so za vas najboljši.Nove oblike okvirjev in številne barve so spremenili predpisana očala iz običajnega pripomočka za vid v pravi modni dodatek. Izbirate lahko med okvirji različnih velikosti in materialov. Prav tako na izbiro vplivajo vaša oblika obraza, potrebe, pričakovanja in vaš življenjski slog. Za vas smo pripravili vodnike za izbiro očal, ki vam bodo najbolj ustrezala. 

 

3 osnovna pravila pri izbiri okvirja za določeno obliko obraza:

 1. oblika okvirja naj bo nasprotna obliki obraza
 2. velikost okvirja naj bo v razmerju z velikostjo obraza
 3. okvir naj poudari določeno fizično značilnost obraza (npr. izberite modro barvo okvirja, če imate modre oči)

Barva vaših oči se lahko dopolnjuje ali usklajuje z barvo okvirja. Modra barva oči se lepo sklada z rožnatimi, oranžnimi, rjavkasto rumenimi in s temno škrlatnimi barvami okvirjev. K svetlo rjavim očem gredo lepo rožnate in škrlatne barve, tople zelene in visoko svetleče zlate barve. Zelene oči so najlepše s čokoladnimi barvami okvirjev.


Večina obrazov je kombinacija različnih oblik, vendar obstaja 5 osnovnih oblik obrazov: ovalen, okrogel, trikoten, podolgovat in kvadraten. V nadaljevanju si preberite, katere oblike okvirjev najbolj ustrezajo posameznim oblikam obraza.


 Oblika obraza

 Primerno

 Manj primerno

 Ovalen

 Skoraj vse oblike; naj bodo široka ali širša od najširšega dela obraza  Močno geometrijske oblike

 Okrogel

 Pravokotne oblike, raje širša kot globlja, da podaljšamo in stanjšamo obraz  Okrogle in zelo oglate oblike

 Trikoten

 Brez okvirja, minimalistična, da zmehčamo ozko čeljust in brado  Velika in poudarjena, ozka, z ostrimi koti

Pravokoten - podolgovat

 Ovalne ali spodaj trikotne oblike, raje globlja kot široka in z močno prečno linijo, da naredimo krajši obraz  Ozke in podolgovate oblike

 Kvadraten

 Ovalne oblike in očala brez okvirjev pomagajo zmehčati kvadratno obliko obraza  Oglata, kvadratna

Izbirajte okvirje glede na obliko obrvi

Očala naj izražajo osebnost tistega, ki jih nosi. In ker so naše obrvi bistven del našega obraza, naj jih očala ne prekrivajo. Ne dovolite, da okvirji prekrijejo obraz, zato naj segajo le do roba obrvi. Zgornja linija okvirja naj bo čimbolj podobna loku obrvi. Tudi barva obrvi je lahko ključ pri izbiri barve okvirja. Če sta barvi vaših las in obrvi različni, naj bo barva las pomembnejša pri odločitvi.

Očala za vsako pričesko

Vaši pričeski se določene oblike okvirjev podajo bolj in druge manj. Tukaj je nekaj namigov za pravo kombinacijo::

 • Mehki, valoviti lasje: poudarijo jih očala mehkih oblik in očala brez okvirjev v prosojnih barvah.
 • Skodrani lasje: priporočamo manjše okvirje klasičnih oblik, ki sledijo obliki vaše pričeske.
 • Kratki lasje: k njim se podajo očala geometrijskih oblik – najbolj očala ovalnih oblik.
 • Zelo kratki lasje: očala naj bodo izrazitih barv in modernega videza, lahko tudi z dekorativnimi detajli.
 • Dolgi lasje: očala si nadenite na obraz, ko imate spuščene in tudi spete lase – in ena in druga pričeska lahko spremenita primernost okvirjev.

Izbira okvirjev glede na življenjski slog

Ste dinamični, ustvarjalni? Potrebujete očala le za branje ali za delo z računalnikom? Tudi vaš življenjski slog je pomemben dejavnik pri izbiri očal. Ljudje se vsak dan znajdemo v različnih vlogah, zato se moramo najprej vprašati, za kaj bomo očala najbolj potrebovali. Večina ljudi običajno potrebuje več kot en par očal. Tako kot ljudje ne nosimo istega para čevljev v gledališču, pri športnih aktivnostih ali na morju, tako tudi ena očala niso primerna za vse priložnosti in aktivnosti.

Poslovni svet

V poslovnem svetu je najpogostejša izbira očal ovalne in pravokotne oblike. Poslovne ženske se odločajo tudi za metuljasto obliko očal. Okvirji naj bodo iz tanke plastike ali kovine. Za moške priporočamo očala srebrne, rjave in črne barve, za ženske pa očala v zlatih tonih, vinsko rdeče in čokoladno rjave barve.

Kreativni poklici in mladi

Neformalno okolje dopušča več svobode pri izbiri oblik, barv in velikosti okvirjev. Izkoristite to svobodo in izbirajte očala manj pogostih svetlih barv z zanimivimi detajli, s katerimi poudarite vašo individualnost. Očala so lahko večja, modernega dizajna in zanimivih oblik
Klasične oblike očal so večne in pristajajo različnim oblikam obrazov. Modni trendi v oblikovanju okvirjev očal pa se spreminjajo iz leta v leto, tako pri ženski kot tudi pri moški modi. Kaj so zadnji trendi za njo in za njega?

Ženski okvirji

Retro stil, klasični okvirji ali minimalizem - očala so pravi modni dodatek.

 • Plastični okvirji vseh barv in oblik so prava izbira za tiste, ki vam je blizu mladosten, moderen ali retro videz. Pri okvirjih iz plastike lahko izbirate med številnimi barvnimi kombinacijami, v kombinaciji s kovinskimi detajli pa dobijo pridih resnosti.
 • Želite poudariti svojo ženstvenost? To lahko storite z okvirji v obliki mačjih oči, z ovalnimi oblikami, s poudarjenimi detajli na ročkah ali z očali brez okvirjev, izrezanimi v mehke oblike. Za popolno sliko izberite pastelne in tople barve.
 • Za glamurozen videz se ozrite za okvirji z bogatimi in širokimi ročkami, ki jih lahko krasijo okrasni kristalčki ali izrezi. Zagotovo opažene!
 • Očala brez ali s polovičnim okvirjem privlačijo tiste, ki jim je všeč moderen, minimalističen videz. S takšnimi očali mehkih oblik ste pripadnice nežnejšega spola neustavljivo privlačne.
 • Trendovski dizajn zaokrožijo obarvane leče, s katerimi so vaša očala še posebej zanimiva. Barve v steklih se lahko prelivajo in se lepo dopolnjujejo z barvo okvirja ali vaših las.Moški okvirji

Pravi preporod so doživele retro oblike moških okvirjev, ki so s sodobnim oblikovanjem zopet postale zelo priljubljene.

 • Retro oblike moških očal, kot so letalska »top-gun« očala, so ponovno »in«. Seveda v novih materialih in v modernejšem dizajnu.
 • Večja očala s poudarjenimi okvirji so že neštetokrat dokazala svojo uporabnost in trendovski videz, ki še posebej pristojijo tistim s krepko postavo. K drobnejšemu obrazu pa se podajo manjša očala in klasike vseh vrst.
 • Tistim, ki stavite na minimalističen videz, priporočamo očala brez okvirjev. Z vgrajenimi antirefleksnimi stekli so takšna očala minimalno opazna, mnogi pa cenijo predvsem njihovo udobnost in lahkoto.
 • Očala iz titana ali ostalih plemenitih kovin so primerna za vse priložnosti in aktivnosti. Najdete jih na igrišču za golf, v kolesarjevem žepu ali na nosu poslovneža. So izredno lahka, nerjaveča, antialergijska, zelo odporna na poškodbe in lepega videza. Cenijo jih tako ljudje bolj praktične narave kot tudi svetovno priznani modni oblikovalci.
 • Za moderen in večno mladosten videz tudi moški posegajo po okvirjih iz plastike. So zelo lahki in prijetni za nošenje. Najdete jih v vseh barvah in oblikah.
Za vas smo pripravili 8 preprostih nasvetov za čiščenje vaših očal, s katerimi boste podaljšali življenjsko dobo okvirjem in steklom.
 • Kadar očala niso na vašem nosu, jih hranite v etuiju za očala.
 • Stekla je najlaže očistiti takrat, ko so mokra. Zato očala sperite pod mlačno vodo s kapljico tekočega mila. Na koncu jih obrišite z mehko krpico.
 • Ne uporabljajte papirnatih robčkov za čiščenje stekel! Papir vsebuje celulozne delce, ki bodo opraskali vaša stekla.
 • Očala snemajte z obraza z obema rokama in ne z eno roko, sicer se bodo sčasoma ukrivila.
 • Ne nosite očal na vrhu glave, saj vam lahko padejo na tla in se poškodujejo.
 • Očala odlagajte na mesta, ki so nedosegljiva otrokom ali hišnemu ljubljencu.
 • Očal ne odlagajte na sedeže – ljudje se namreč običajno tja usedejo.
 • Tudi očala potrebujejo reden servis, zato vam v Optiki Pušnik Novljan nudimo brezplačno ravnanje, prilagajanje in čiščenje očal v ultrazvoku. Ta majhna popravila podaljšajo njihovo življenjsko dobo in vam omogočajo udobnejše nošenje.O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.