Vid po 40.letu

Ko dopolnimo 40 let in več, začnemo opažati, da težje beremo manjši tisk in da tudi bližinske predmete ne vidimo več ostro, kot smo jih včasih. Zdi se nam, da je tisk v časopisu postal manjši in da so nam roke postale prekratke, ko želimo videti predmet ostro.

Temu stanju pravimo starovidnost ali presbyopia in pomeni, da naše oči postopoma izgubljajo sposobnost fokusiranja na bližnje predmete. Ne smemo biti presenečeni, če se nam dioptrija spreminja pogosteje kot prej, saj je starovidnost progresiven pojav, ki ima napredujočo smer skozi čas.

Možnosti za korekcijo starovidnost vključujejo različne vrste očal in kontaktnih leč. Obenem pa moramo razumeti, da za vsakega izmed izbranih načinov korekcije potrebujemo čas za prilagajanje. Nobeden izmed njih nam ne bo povsem povrnil vida, ki smo ga bili vajeni v mladosti. Na srečo pa obstajajo številni načini, da starovidnost korigiramo.

Vaše možnosti za korekcijo starovidnost vključujejo različne vrste očal in kontaktnih leč


Korekcijska očala

Katera stekla izbrati za korekcijo starovidnosti?

So popularen izbor za korekcijo starovidnosti. Izbirate lahko med neštetimi oblikami in barvami in lahko jih imate več kot le en par – za delo doma, za delo v službi, … Bralna očala se dobro ujemajo kot dodatek h kontaktnim lečam, saj vam oba pripomočka skupaj korigirata daljinski in tudi bližinski vid.

Slabost bralnih očal:

 • njihovo neprestano natikanje in snemanje,
 • oster vid je omejen na razdaljo 60 cm, vse bolj oddaljeno je nejasno.

Izvedba enožariščnih stekel

 • organska, polikarbonatna ali mineralna,
 • tansparentna, obarvana, foto občutljiva, polarizirana,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100% UV zaščita,
 • stanjšana: indeksi 1,56; 1,6; 1,67; 1,74,
 • individualna.
Business ali delovna stekla za bližinsko delo so idealna za vse, ki potrebujejo korekcijo za blizu in ki želijo imeti oster vid tudi na srednji oddaljenosti. V primerjavi z enostavnimi bralnimi očali ne omejujejo vašega vida le na 50 cm, temveč omogočajo udobno uporabo očal tudi za srednje oddaljenosti, do 2 m, brez neprijetnega pogostega snemanja in ponovnega natikanja.

Prednosti business stekel

 • So popolna stekla za natančno delo v neposredni bližini: branje, pisanje, risanje, igranje na instrument,
 • Uporabniku omogočajo ostro sliko na celotni delovni površini: telefoniranje, pošiljanje sporočil, delo z računalnikom, branje glasbenih not,
 • Omogočajo vam nemoteno komunikacijo z ljudmi okoli vas: za prijeten pogovor pri mizi medtem, ko berete jedilni list ali delate za računalnikom.
 • Ohranjajo vaš mladosten videz saj ne potrebujete več polovičk na konici nosu in kukanju čez nje.

Kako delujejo business stekla

Področje za branje v spodnjem delu stekla je 18° pod prvotno pozicijo usmerjenega pogleda in na ta način omogoča naravno držo in položaj pri branju. Ko se oči premikajo iz položaja za branje navzgor proti daljavi se jakost stekla zmanjšuje. Glede na prvotni položaj usmerjenega pogleda se dioptrija stekla zmanjšuje od vaše predpisane bližinske dioptrije za 0,8 ali 1,3 dioptrije.

Izvedba business stekel

 • organska,
 • tansparentna, obarvana,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100% UV zaščita,
 • stanjšana: indeks 1,6.

Očala z bifokalnimi stekli nudijo uporabnikom le korekcijo bližinskega in daljinskega vida, brez vmesnih razdalj. Na očalih je vidna črta, ki loči daljinsko in bližinsko dioptrijsko vrednost. Časi bifokalnih očal so za nami, saj so jih po večini zamenjala progresivna očala.

Izvedba bifokalnih stekel

 • organska ali mineralna,
 • transparentna, obarvana, foto občutljiva,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100% UV zaščita,
 • stanjšana - indeks 1,6.

Očala s progresivnimi stekli nudijo uporabnikom natančen in oster vid na vseh oddaljenostih. Nudijo brezstopenjsko zvezno ostrino vida od blizu in daleč. Najmlajše generacije progresivnih stekel imajo veliko daljinsko področje za neomejeno ostro gledanje oddaljenih predmetov, občutno povečano vmesno področje za gledanje srednjih razdalj (40 do 100 cm) in optimalno izkoriščeno bližinsko področje, ki je prilagojeno naravni, povešeni drži glave in telesa pri opazovanju predmetov v bližini.


Danes se progresivna stekla izdelujejo po individualnih potrebah posameznika s pomočjo najmodernejše računalniške tehnologije. Lahko se vgrajujejo tudi v zelo ozke okvirje.

Izvedba progresivnih stekel

 • organska, polikarbonatna ali mineralna,
 • transparentna, obarvana, foto občutljiva, polarizirana,
 • z zaščitnimi sloji: antirefleksni sloj, trdi sloj, hidrofobni sloj, antistatični sloj, 100% UV zaščita,
 • stanjšana: indeksi 1,56; 1,6; 1,67; 1,74,
 • individualna,
 • W.A.V.E. tehnologija.

Kaj je presbyiopia

Presbyopia je izraz za starovidnost, ki se pojavi po 40. letu starosti, ko bližinske predmete ne vidimo več ostro oziramo jih vidimo le tako, da jih držimo v vedno večji razdalji od oči. Bližinski vid se iz leta v leto poslabšuje in obstane nekje pri 65. letu starosti, z dodatkom +3,00 dioptrije. Te spremebe so naraven fiziološki proces in potekajo pri vseh ljudeh.

 Bifokalne ali progresivne kontaktne leče

Te vrste kontaktnih leč uporabnikom omogočajo, da jasno vidijo od blizu in daleč v vseh smereh pogleda. Slabovidnim ljudem nudijo svobodo pri vsakdanjih aktivnostih, kar z očali ni moč doseči.

Operacija starovidnosti

Vsako leto se vse več ljudi zanima tudi za to obliko korekcije starovidnosti. Čeprav je večina operacij starovidnosti še v stopnji razvoja, se nekaj njih danes že uporablja. Eden od razlogov za neenotnost in nestrinjanje med očesnimi kirurgi o vzrokih nastanka starovidnosti, so tudi različne tehnike operacij, ki jih izvajajo. Različne tehnike operacij namreč obravnavajo različne možne vzroke. Nekatere izmed njih, kot sta npr. LASIK postopek ali konduktivna keratoplastika (CK) dajejo dobre rezultate ne oziraje se na vzroke.

Če ste starovidni imate torej kar nekaj možnosti za njeno korekcijo. Posvetujete se s svojim očesnim zdravnikom, da skupaj določita katera oblika korekcije vida je za vas in vaše individualne potrebe najprimernejša.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.