Na to vprašanje ni enotnega odgovora. Fizično lahko oko tolerira kontaktne leče že v zelo zgodnji starosti.Nekateri otroci zaradi posebnih napak vida nosijo kontaktne leče že zelo zgodaj. Kaj pravzaprav sprašujete starši je: »Je moj otrok dovolj zrel za nošenje kontaktnih leč?« Na to vprašanje lahko odgovorite starši sami, očesni zdravnik vam lahko le svetuje, pojasni ter vas pouči o kontaktnih lečah.

Če ste v zadregi pri odločitvi, opazujte svojega otroka, kako se vede in kako je skrben do ostalih stvari. Ali redno odnaša smeti? Ali skrbi za psa? Ali dokonča šolske naloge ter druge projekte? Če ga morate redno opominjati, da izpolnjuje vsakodnevna majhna opravila, morda še ni pripravljen oziroma sposoben prevzeti odgovornost, ki je potrebna pri nošenju in ravnanju s kontaktnimi lečami.


Otroci in mladostniki, ki sledijo in upoštevajo navodila za pravilno ravnanje s kontaktnimi lečami, so primerni kandidati za uporabnike leč. Večina očesnih zdravnikov se strinja, da je otrok med 11. in 13. letom dovolj odrasel, da se nauči ravnati s kontaktnimi lečami in tudi da razume pomembnost njihove pravilne nege.

 

Sijajne za šport

Kontaktne leče so imenitne za otroke, ki so aktivni v športnih dejavnostih. Med igro so lahko dosti bolj varen očesni pripomoček kot očala, saj se ne razbijejo. Kontaktne leče se tudi ne rosijo, nudijo boljši periferni vid in kot take lahko vodijo k uspešnejšemu športnemu nastopu; le kdo si želi zgrešiti gol zaradi očal, ki so mu zdrsela po mokrem nosu navzdol?
Preberite si še Optične razlike pri korekciji z očali ali kontaktnimi lečami.

 

Gradijo samougled

Kontaktne leče so presenetljive pri razvijanju otrokove samopodobe. Večina otrok bi si za očesni pripomoček raje izbralo kontaktne leče kot očala, predvsem zaradi estetskih razlogov. Enostavno ne želijo takšnega zunanjega videza, kot jim ga nudi nošenje očal. Kontaktne leče omogočajo uporabniku popolnoma drugačen izgled - so nevidna in modna alternativa za korekcijo vida.

Ob zamenjavi kontaktih leč za korekcijska očala se otrokov zunanji videz dramatično spremeni. Pri številnih otrocih ta sprememba zbudi val samozavesti in njihov samougled zraste. Kako presenetljivo je, da lahko dva delca plastike vdihneta novo življenje v poprej zadržanega, molčečega ali vase zaprtega otroka.

Toda imejte v mislih, da je zamenjava očal s kontaktnimi lečami lahko le začasna sprememba. Če se vaš otrok na kontaktne leče ne navadi dobro ali če ni dovolj zrel za njihovo nego, se očesni zdravnik ne bo obotavljal in vam bo ponovno predlagal očala kot varnejši pripomoček za vid. Torej če opazite, da je vaš otrok pri rokovanju s kontaktnimi lečami nezrel, se pogovorite z očesnim zdravnikom. Kontaktne leče lahko vaš otrok ponovno poskusi kdaj pozneje.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.