Kratke čakalne dobe za očesne preglede

Očesne preglede opravljamo na zdravstveno izkaznico in na napotnico.
S temi informacijami bomo poskušali poudariti glavne elemente osnovnega okulističnega pregleda in vam s tem pomagati, da bi bili nanj bolje pripravljeni.Očesne preglede je potrebno opravljati ne glede na vašo starost in zdravje. Pri pregledu oči vam zdravnik ne izmeri le dioptrije (ugotavlja ali potrebujete očala ali ne), temveč preveri tudi zdravje vaših oči in ugotavlja morebitne bolezenske simptome, ki so lahko pokazatelj splošnega zdravja.

Redni okulistični pregledi so pomembni za odrasle in za otroke. Pri odraslih se pregledi opravljajo zaradi določanja dioptrije ter zgodnjega odkrivanja znakov očesnih bolezni. Pri otrocih imajo okulistični pregledi še pomembnejšo vlogo. Z njimi ugotavljamo, ali se vid vašega otroka razvija pravilno in morebitne znake očesnih bolezni, ki lahko povzročijo hitro slabšanje vida.

Vid pri otrocih je tesno povezan s procesom učenja. Otroci, ki imajo težave pri gledanju in interpretaciji tega, kaj so videli, imajo pogoste težave pri šolskem delu. Velikokrat se otroci ne pritožujejo in ne povedo staršem, da imajo težave z vidom, saj preprosto ne vedo, kaj pomeni normalen vid. Slabši vid se lahko odraža v težavah pri učenju in posledica je lahko tudi slabši uspeh v šoli.

Večina očesnih zdravnikov priporoča, da opravimo celoten očesni pregled vsaj enkrat v obdobju enega do treh let. Pogostost pregledov je odvisna od naše starosti, splošnega zdravja in dejavnikov tveganja, kot so prisotnost očesnih bolezni v družini, delo z računalnikom itd.

PRIPOROČENI ČASOVNI INTERVALI OČESNIH PRIGLEDOV PRI OTROCIH

STAROST OTROKA
ČASOVNI INTERVAL
DO 1.LETA
PRI 6 MESECIH
OD 2. DO 5. LETA
PRI 3 LETIH
OD 6. DO 18. LETA
PRED VSTOPOM V ŠOLO IN NATO VSAKE DVE LETI
OTROCI, KI NOSIJO OČALA ALI LEČE
ENKRAT LETNO ALI PO NAVODILU ZDRAVNIKA

PRIPOROČENI ČASOVNI INTERVALI OČESNIH PREGLEDOV PRI ODRASLIH

STAROST
ČASOVNI INTERVAL
OD 18. DO 40. LETA
ENKRAT V OBDOBJU 2 ALI 3 LET
OD 41. DO 60. LETA
VSAKO DRUGO LETO
OD 61. LETA DALJE
ENKRAT LETNO
LJUDJE, KI NOSIJO OČALA ALI LEČE
ENKRAT LETNO ALI PO NAVODILU ZDRAVNIKA

Pri odraslih je pogostost opravljanja očesnih pregledov odvisna predvsem od hitrosti spreminjanja dioptrije in splošnega zdravja. Če ne potrebujemo korekcije vida, je do 40. leta starosti priporočljivo opravljati preventivne preglede v razmiku od 2 do 3 let. Pogostejše preglede zdravniki priporočajo odraslim s sistemskimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, povišan krvni pritisk ter druge, saj jih veliko vpliva na zdravje oči.

Med 40. in 60. letom starosti obiskujmo očesnega zdravnika še bolj redno - enkrat letno ali vsako drugo leto. V tem obdobju se pogosto pojavljajo s starostjo povezane očesne težave, kot so starovidnost, katarakta in degeneracija rumene pege. Ker se nevarnost razvijanja očesnih bolezni s starostjo povečuje, naj bi po 60. letu starosti opravljali očesne preglede enkrat letno.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.