O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.Test 1:

Navodila:
Modra vrstica pri vrhu mora biti merjena v centimetrih na vašem računalniku. Nato stopite stran od računalnika toliko metrov, kolikor centimetrov je dolžina modre črte na monitorju (npr., če je modra črta na monitorju dolga 10 cm, stopite stran 10 m). Testiranje vida se mora opraviti za vsako oko posebej. Če nosite očala, jih imejte na nosu. Na zaslonu je 6 vrstic, ki jih morate prebrati. Če vidite prebrati črke v zadnjih treh vrsticah, pomeni, da je vaš vid normalen in imate visus 20/30, 20/20 in 20/10. Če vidite prebrati tretjo vrstico, je vaš vid 20/40. Srednja črka v prvi vrstici ustreza visusu 20/200. Osebo, ki tudi z očali ne vidi prebrati te črke, se smatra za slepo.

Ta test vida služi le kot orientacijski test, saj je njegov rezultat odvisen od zunanjih dejavnikov, kot so svetloba, odsevi v monitorju ipd.

Test 2:

Natisni spodnji dokument in sledi navodilom :

Dodatni test vida (PDF)

Amslerjeva mreža služi za ugotavljanje bolezni mrežnice, posebno makularne degeneracije. Uporablja se za ugotavljanje in zaznavanje motenj, ki jih povzročajo spremembe ali slepa mesta na ali v bližini centra vida. Vsak nenavaden pojav, viden na mreži testa, je lahko znak bolezni in potreben je takojšnji pregled pri okulistu.

Navodila:

Z roko si pokrijte eno oko in se osredotočite na točko v sredini. Bodite pozorni na nepravilnosti znotraj mreže, kot npr. izkrivljenje, valovite črte, kvadratki različnih velikosti, odsotnost kvadratkov. Ponovite test še z drugim očesom. Če opazite nepravilnosti, se naročite pri svojem okulistu.

Pomembno opozorilo: če so linije mreže izkrivljene ali prekinjene, je to znak, da potrebujete takojšen pregled oči.

 

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.