Pri operaciji sive mrene ali katarakte odstranimo motno lečo in jo nadomestimo z umetno lečo, intraokularno lečo, IOL. Operacija sive mrene ali katarakte je zelo varna in učinkovita očesna operacija in je ena najpogostejših operacij na svetu.

V uporabi je več vrst intraokularnih leč. V Očesnem kirurškem centru Pušnik-Novljan pri operacijah sive mrene uporabljamo intraokularne leče različnih proizvajalcev Alcon in Bausch&Lomb, ZEISS, Johnson&Johnson, ki se v svetu danes tudi najpogosteje vstavljajo. Nenehen razvoj tehnologije omogoča vse boljše izvedbe nadomestkov naravne leče. Zato število in raznovrstnost intraokularnih leč, ki jih proizvajalci ponujajo, vse bolj raste. Tudi število implantiranih leč je iz leta v leto večje. Število implantiranih leč presega 100 milijonov in vsak dan hitreje raste.


Glede na široko ponudbo leč se s pacienti natančno pogovorimo in se skupno odločimo za vrsto leče, ki jo vstavimo v oko. Za vrsto leče se odločimo po zahtevah in željah pacienta. Izbiramo med monožariščnimi, večžariščnimi lečami, nadalje med asferičnimi, toričnimi in kombinacija vseh vrst. Pri implantaciji večžariščne leče po operaciji sive mrene ne potrebujete niti očal za daljavo, niti za bližino.

 

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.


Siva mrena ali katarakta je najpogostejši vzrok za moten vid v odrasli dobi. Nejasen vid pri sivi mreni nastane zaradi motnjav v očesni leči, ki poslabšajo ostrino vida

Očesna leča zamotni zaradi različnih razlogov. Ti razlogi so lahko dednost, starost, bolezen, vpliv nikotina in posledica kajenja, zelo pogost vzrok je sladkorna bolezen pa tudi kratkovidnost in večja izpostavljenost UV žarkom ali pa leča zamotni zaradi poškodbe oči.

Nastajanje sive mrene je naraven proces staranja in pomeni zamotnitev leče v očesu. Slike iz naše okolice potujejo v obliki svetlobnih žarkov od predmeta v naše oko skozi tkiva oči, skozi roženico, zenico in lečo ter se ustavijo na mrežnici, kjer potekajo procesi zaznavanja. Če je očesna leča motna, vidimo megleno, manj jasno ali temneje. Pri začetni sivi mreni opazimo slabši kontrast slike, ali pa smo lahko le bolj občutljivi na svetlobo.

 OPERACIJA SIVE MRENE

Sivo mreno odpravimo z operacijo, pri kateri skozi majhen rez s pomočjo ultrazvoka odstranimo zamotnjeno lečo ter v oko vstavimo umetno intraokularno lečo (IOL). Poznamo različne umetne intraokularne leče: enožariščne (monofokalne), večžariščne (multifokalne)torične in multifokalne torične.  Monofokalne leče omogočajo dober vid le na eno razdaljo, ponavadi daljavo, medtem ko multifokalne leče omogočajo dober vid na različne razdalje: daljavo, bližino in pri novejših multifokalnih lečah tudi na srednje razdalje. Multifokalne leče torej oponašajo našo lastno lečo v mladosti, ko smo sposobni prilagajati vid različnim razdaljam in zato za branje ne potrebujemo posebnih očal. Za razliko od multifokalnih leč mora bolnik z monofokalnimi lečkami po operaciji uporabljati očala za branje, oziroma očala za daljavo, v kolikor se je pred operacijo s kirurgom dogovoril za izbiro leče s ciljem dobrega vida na blizu (v nekaterih primerih pri pred operacijo kratkovidnih bolnikih).

Izbira leče je odvisna od očesnega stanja ter bolnikovih želja. O različnih možnostih se z bolnikom obširno pogovorimo na pregledu pred operacijo.

 PREDNOSTI VEČŽARIŠČNIH ALI MULTIFOKALNIH INTRAOKULARNIH LEČ

Te leče večinoma odpravijo potrebo po uporabi očal po operaciji. Optični sistem leč, ki jih vstavljamo, omogoča dober vid na daljavo, na bližino in na srednje razdalje (računalnik, armaturna plošča, gospodinjska dela).

Vstavljamo različne vrste multifokalnih leč: trifokalne, multifokalne s podaljšano globino fokusa, multifokalne torične. (Alcon, Bausch&Lomb, ZEISS,..). Te leče omogočajo dober vid na srednje razdalje (delo z računalnikom, dobro vidna armaturna plošča pri vožnji in gospodinjska dela.

 Tako so bolniki po operaciji neodvisni od očal skoraj pri vseh vsakodnevnih opravilih. V primeru, da imate astigmatizem, je potrebno za dosego jasnega vida vstaviti MULTIFOKALNE TORIČNE LEČE, ki odpravijo tudi astigmatizem.

Multifokalne leče vstavimo v oko po odstranitvi bolnikove lastne leče in leča ostane v očesu vse življenje. Za ta poseg se največkrat odločimo v primeru, da je lastna leča že nekoliko zamotnjena (siva mrena). So pa lahko tudi drugi razlogi, če siva mrena še ni prisotna, želja po neodvisnosti od očal. Nekatere vrste leč imajo tudi filter za kratkovalovno modro svetlobo.

 PREDNOSTI TORIČNIH INTRAOKULARNIH LEČ

Implantacija toričnih leč po odstranitvi sive mrene je priporočljiva pri bolnikih z roženičnim astigmatizmom. Astigmatizem povzroči ne le zabrisano, temveč tudi spremenjeno, razpotegnjeno sliko predmetov, ki jih gledamo. Če implantiramo navadno lečo, bolniki z astigmatizmom potrebujejo po operaciji sive mrene očala za daljavo in bližino.

Če pa implantiramo torične leče, ki korigirajo astigmatizem pa očal za daljavo pacienti ne potrebujejo. Z implantacijo multifokalnih toričnih leč pa odpravimo potrebo po katerihkoli očalih, tako za daljavo kot za bližino.

NA KAJ JE POTREBNO OPOZORITI OČESNEGA KIRURGA PRED OPERACIJO

 Pred operacijo sive mrene pri pacientih preverimo ali imajo še kakšne druge očesne bolezni, predhodne poškodbe in operacije. Pomemben podatek je tudi ali se pacient zdravi za visokim krvnim tlakom in kako stabilen je krvni tlak. Zdravila proti strjevanju, Marevan, Aspirin tudi vplivajo na potek operacije. Razna druga zdravila imajo tudi vpliv na potek operacije sive mrene. To so zdravila za prostato, ki  vplivajo na šarenične mišice, ( Tamsulosin,..) zdravil pred posegom ni potrebno prenehati jemati, razen če vam kirurg ne naroči drugače. Tudi sladkorna bolezen ima lahko vpliv na potek in izid operacije sive mrene. Razne psihične bolezni in  težave kot so strah pred zaprtim prostorom ali klavstrofobija, anksioznost in demenca so pomemben podatek za kirurga.

Bolnik pred operacijo ne sme imeti sveže infekcije kateregakoli očesa. V primeru kroničnega vnetja vek bo na pregledu pred operacijo dobil navodila za zdravljenje in nego vek pred operacijo.

 POTEK OPERACIJE

Operacija sive mrene poteka v topikalni ali lokalni anesteziji z anestetičnimi očesnimi kapljicami. Bolnik med operacijo nima bolečin, še vedno oko čuti in nima neprijetnega občutka ohromelosti očesa.

Prednosti kapljične anestezije so enostavna aplikacija, bolnik nima po operaciji dvojnih slik in ni nevarnosti komplikacij.

Med operacijo lahko bolnik govori, razen če ga kirurg med kakim delom operacije ne prosi drugače. Govor kirurga ne moti, pomembno pa je, da bolnik med govorom ne premika glave ali očesa. V kolikor mora pacient zakašljati, to pove kirurgu, da za kratek čas prekine operacijo.

Ves čas posega mora bolnik gledati naravnost v luč nad očesom. Luč vidi na začetku operacije intenzivno in močneje, med operacijo pa razpršeno in šibkeje. Pomembno je, da bolnik miruje in ne premika glave ali očesa.

Če bolnik občuti bolečino, naj to pove kirurgu, ki mu bo dal dodatne anestetične kapljice. Operacija bo tako potekala lažje za bolnika in kirurga.

Operacija sive mrene je neboleča in pacient že takoj po operaciji boljše vidi.

 POSTOPKI PO OPERACIJI

Vid po operaciji sive mrene

 Bolnik naj se vsaj 2 tedna po operaciji izogiba težjim fizičnim naporom, delu v nečistih pogojih ter naj si ne menca oči.

Po operaciji je potrebno kapati očesne kapljice po shemi, ki jo predpiše kirurg. Predpišemo dve ali več vrst kapljic, ki jih kapate večkrat, 3 - 5x na dan 3 tedne, če vam ne naročimo drugače. Posamezne vrste kapljic si kapajte v razmaku nekaj minut. Očesne kapljice vsebujejo antibiotična in protivnetna zdravila, ki so potrebna za dobro celjenje in normalen pooperativen potek. V nekaterih primerih vam lahko predpišemo še dodatne kapljice, umetne solze, kapljice za zniževanja očesnega pritiska in druge. Včasih poleg kapljic predpišemo tudi tablete za zniževanje očesnega pritiska. Če predpisane terapije ne jemljete po navodilih, lahko to pride do okužbe in vnetja ter do trajnega poslabšanja vida.

Na kaj je potrebno biti pozoren po operaciji?
Če pacient po operaciji opazi da se mu je vid nenadoma poslabšal, ali ima močne bolečine v operiranem očesu, ali pa je oko močno rdeče, svetujemo, naj se še isti dan vrne na pregled k nam ali nas pokliče po telefonu. V primeru naše odsotnosti naj še isti dan obišče svojega osebnega zdravnika ali drugega okulista:

 Higiena glave in telesa ali kdaj se lahko tuširam po operaciji?

Tuširati se lahko začnete po telesu že nekaj ur po operaciji, pazite da voda, šampon ne zaideta v oko, 

Aktivnosti v vodi in kdaj lahko plavam po operaciji očesa?
Plavati lahko začnete že 1 teden po operaciji sive mrene, če vam okulist na kontrolnem pregledu dovoli. V prvih dveh tednih svetujemo, da plavate previdno, se prvi mesec po operaciji ne potapljate ter da uporabljate plavalna očala.

Postopek pri uporabi kapljic za oči, kako si pravilno nakapam očesne kapljice?
Očesne kapljice si najlažje kapate pred ogledalom ali leže. Pred kapanjem si obvezno umijte roke s tekočim milom ter jih obrišite v svežo brisačo ali posušite. Glavo nagnite nazaj, odmaknite spodnjo veko s prstom roke, z drugo roko pa v oko kapnite 1-2 kapljici. Nekajkrat nežno pomežiknite, da se kapljice razporedijo po očesni površini. Nikoli ne stiskajte očesa, da se operativna rana, ki večinoma ni šivana in tesni zaradi posebne konstrukcije rane, ne odpre. Posledica tega je lahko nenadno poslabšanje vida, infekcija in dolgotrajna izguba vida. Če imate več vrst kapljic, med enimi in drugimi počakajte nekaj minut.

Na kaj moram biti pozoren po operaciji? 
V primeru karšnihkoli težav, poslabšanja ostrine vida, če oko postane rdeče, če se poslabša vid ali pa vas oko boli, nas takoj pokličite po telefonu ali kontaktirajte preko elektronske pošte.

 Kakšne telesne aktivnosti lahko izvajam po po operaciji?
V prvih nekaj dneh odsvetujemo dvigovanje težjih bremen, težjih od 10 kilogramov. Dokler si po operaciji kapate kapljice (razen umetnih solz) odsvetujemo težja fizična dela. To je ponavadi do 2 tedna. Predlagamo,da uporabljate blago zatemnjena zaščitna očala. Prvih nekaj dni posebej pazite na higieno rok in obraza.

Kdaj lahko začnem voziti avto po operaciji?
Avto lahko pričnete voziti takoj po prvem kontrolnem pregledu ali po navodilih vašega očesnega kirurga.

Kdaj lahko začnem z delom po operaciji?

Po operaciji sive mrene svetujemo počitek nekaj dni, odvisno os narave dela, ki ga opravljate. Če je res potrebno, lahko pričnete opravljati lažja dela v čistih, brezprašnih prostorih naslednji dan po operaciji.

Ali se lahko po operaciji sklanjam, delam na vrtu ali lahko telovadim?
Če je bil potek operacije brez zapletov in je operacija potekala normalno, ni razloga, da se ne bi smeli sklanjati. Prvi teden po operaciji pa odsvetujemo intenzivno telesno vadbo, ki vključuje močno napenjanje ali položaj telesa z glavo navzdol.

Kakšen naj bo položaj v postelji, na kateri strani moram ležati po operaciji?

Če je operacija potekala normalno, ni zadržkov za ležanje v kateremkoli položaju, vendar je pomembno, da prve tri dni ne pride do neposrednega pritiska na operirano oko.

Kdaj lahko po operaciji nadaljujem z jemanjem terapije proti strjevanju krvi, če sem pred operacijo s to terapijo prekinil? 
Če je operacija potekala normalno, lahko s terapijo pričnete že prvi dan po operaciji.

Pogosto pacienti opažajo, da slabše vidijo pri slabi osvetlitvi, lahko slabše prepoznavajo barve, nekateri opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi ali pa dvojni vid.
Priporočamo, da je primeren čas za operacijo sive mrene, ko se ostrina vida zmanjša za 30 odstotkov. Sivo mreno ali katarakto lahko namreč zdravimo le operativno.Operacijo katarakte operiramo z ultrazvočno sondo in vakuumskim sistem sesanja mehkejših ostankov leče. Pri nas uporabljamo fakoemulzifikacijski aparat Oertli.

Pri implantaciji leče uporabljamo mikro injektorski sistem. Prikaz lastnosti različnih leč in primerjavo med njimi si lahko ogledate na spodnjih video povezavah.  

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.