Staršem je hudo, ker se njihovemu otroku iz leta v leto slabša vid. Nekateri celo pomislijo, da bi otroku olajšali življenje, da bi se za vedno znebil očal ali leč. Toda, ali je to pri odraščajočem otroku sploh mogoče? Pri kateri starosti je operacija oz. korekcija vida mogoča?

Dušan Pušnik, dr. med. spec. oftalmolog, nam je najprej pojasnil, kaj sploh sta ostrina vida in dioptrija, kaj pomenijo kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem.

Ostrina vida se pri otroku razvija od rojstva do šestega leta. To je proces, ko se možganski center za vid, 'trdi disk', uči razločevati slike. Zato je pri otrocih pomembno najprej ugotoviti, ali se jim vidna ostrina primerno razvija. Prvi pregled ostrine je nujno pri otrocih opraviti čim prej ali vsaj do tretjega leta starosti. To je ostrina vida.

Druga pomembna enota za vid pa je dioptrija. Dioptrija oči pomeni, kako očesno zrklo lomi svetlobne žarke. Dioptrija oči pa se spreminja od rojstva do 21. leta. Na spremembo dioptrije žal nimamo večjega vpliva, ker je odvisna od rasti očesnega zrkla. Če postaja oko predolgo, pravimo, da ima minus dioptrijo, kratkovidno oko. Če pa je oko prekratko, pravimo, da ima plus dioptrijo, daljnovidno oko. Pri pojmu vid moramo razjasniti še nekaj.

Ostrina vida je sposobnost celotnega sistema vida zaznati in ločiti različne slike med seboj. Za vid pri človeku potrebujemo svetlobo. Pri pojavu vida se svetlobni žarki odbijejo od predmeta in potujejo preko roženice, leče do očesne mrežnice. Žarki se na roženici in leči lomijo in se zberejo na predelu očesne mrežnice , ki ga imenujemo makula ali rumena pega.

Če se žarki lomijo ravno toliko, da se zberejo točno na rumeni pegi, pravimo, da jo oko pravovidno. Če se lomijo preveč, potem je takšno oko kratkovidno, minus diptrija. Če se žarki lomijo premalo, potem je oko daljnovidno, plus dioptrija. Če se lomijo nenakomerno, potem imenujemo to astigmatizem.

Rumena pega je majhno področje očesne mrežnice, kjer je gostota celic, ki imajo sposobnost zaznati svetlobo, največja. Od rumene pege potujejo električni impulzi v možganski center za vid, kjer zaznamo sliko predmetov, ki jih gledamo.

Pri nepravovidnih očeh izboljšamo ostrino z očali ali kontaktnimi lečami ali operacijo. Moč teh leč merimo v dioptrijah. Dioptrija je enota, ki označuje kakšno lečo (očala ali kontaktno lečo) moramo postaviti pred oko, da svetlobni žarki pri nepravovidnih očeh padejo točno na rumeno pego.


Pri otrocih korekcija dioptrije ni primerna, razen v izjemnih primerih. (Foto: Profimedia)

Lahko slabšanje vida zaustavimo s kakšnimi preprostimi vajami, treningom?

Za razvoj in izboljšanje ostrine vida morajo otroci uporabljati očala z ustrezno dioptrijo očal. Če ne uporabljajo očal, se ostrina vida v centru za vid ne razvija pravilno. Zato je nujno preveriti ostrino vida pri otroku vsaj do tretjega leta!

Na dioptrijo oči pa nimamo večjega vpliva, ker je v veliki meri odvisna od dednih vzrokov. Očesno zrklo hkrati s celotnim telesom tudi raste in se mu zato spreminja dioptrija. Delno lahko vplivamo na spremembo dioptrije z zmanjšanjem dela na bližino, kar pa je danes bolj ali manj nemogoče, saj smo vse bolj odvisni od dela na bližino (branje, računalniki, pametni telefoni ...).

Je res pomembno, da otrok ves čas nosi očala ali jih lahko nosi le takrat, ko bere, ko je v šoli, ko se uči …?


Pri otrocih od drugega ali tretjega do 12. leta, ko se ostrina vida razvija, ko se na 'trdi disk', možganski center za vid, zapisuje ostrina vida, je zelo pomembno, da otrok uporablja očala!


Tudi po 12. letu je pomembno in prav, da uporabljajo očala zaradi prave in boljše ostrine vida. Če ne uporabljajo očal, se oči ves čas napenjajo in zaradi tega prihaja do sopojavov, ki po navadi spremljajo neostro sliko, kot so pekoče oči, glavoboli, slabša koncentracija, slabša učinkovitost ...

Je pri takšnem otroku, ki se mu iz leta v leto slabša vid, res potrebno redno hoditi na preglede k okulistu? Kako pogosto?

Otroci med drugim in šestim letom obiskujejo okulista vsako leto. Če je potrebno tudi bolj pogosto, vsakih šest mesecev, kar odločijo skupaj z okulistom.

Otroci po šestem letu, do 16. leta, naj obiskujejo okulista vsako leto, če se ostrina vida in dioptrija slabšata. V bolj stabilnih primerih pa predlagam preglede oči na dve do štiri leta.

Ali je korekcija dioptrije z operacijo priporočljiva pri otrocih?

Pri otrocih korekcija dioptrije ni primerna, razen v izjemnih primerih, ko se okulisti odločimo na osnovi pregledov in bolezenskih sprememb Če opazite, da vaš otrok slabše vidi, ga odpeljite na pregled k okulistu. Če pa imate kakršno koli vprašanje, ki se vam poraja zaradi suma, da vaš otrok ne vidi dobro, ali ga moti svetloba, ali škili ... se obrnite na Bibinega svetovalca Dušana Pušnika.Kdaj lahko začnemo razmišljati o operaciji oči? Zakaj šele takrat?

Smiselnost operacije dioptrije nastopi, ko se spreminjanje dioptrije ustavi, to je po 21. letu.

Ali potem osebi, ki se odloči za operacijo, nikoli več ne bo potrebno nositi očal ali leč?

Po operaciji dioptrije so v večini primerov spremembe dioptrije le do 0,50 D. Le v redkih primerih pride do večje spremembe dioptrije in je včasih potrebna reoperacija.

O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.