O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

Laserska operacija oči

Se želite osvoboditi očal ali kontaktnih leč? Očala in kontaktne leče nas lahko motijo pri nošenju, se lahko poškodujejo ali jih izgubimo. Uporaba očal in kontaktnih leč je lahko tudi ovira pri dejavnostih, ki jih imamo radi. Športne aktivnosti, plavanje, vožnja avtomobila so dejavnosti, kjer želimo dobro videti brez uporabe očal.


Laserske operacije oči so preverjene in zanesljive. Z nebolečim posegom laserske operacije oči vam lahko v nekaj minutah povrnemo oster vid. V Očesnem kirurškem centru Pušnik-Novljan smo od leta 1999 uspešno opravili več tisoč operacij oči in tudi vi se lahko pridružite milijonom ljudi po svetu, ki so se za vedno poslovili od težav z očali in lečami.


Zanesljivost in varnost laserskih operacij oči

Laserski posegi za odpravo dioptrije so eni najbolj varnih, zanesljivih in pogostih operativnih posegov, ki se danes izvajajo. V zadnjih 30 letih je bilo z različnimi tehnikami laserskih posegov zdravljenih več deset milijonov pacientov po vsem svetu.

Več kot 98 odstotkov pacientov po posegu vidi ostro brez očal ali kontaktnih leč. Zaradi vrste dela se lahko dioptrija spremeni za 0,50D. Mnoge znanstvene raziskave dokazujejo, da je to varna metoda, ki zagotavlja stabilno vidno ostrino na dolgi rok.

Potek izvajanja posega

Sem primeren kandidat za lasersko operacijo oči?

Z vami se pred odločitvijo o posegu posvetujemo in vam odgovorimo na vsa morebitna vprašanja glede varnosti in poteka posega. Strahovi pred laserjem so odveč, saj gre za povsem varen, neboleč in kratek poseg. Jamstvo za najvišjo kakovost posegov so naša strokovnost, izkušenost in vrhunska tehnološka opremljenost. To potrjuje tudi pridobljena mednarodna akreditacija kanadske organizacije Accreditation Canada International, ki preverjajo standarde kakovosti zdravstvenih ustanov po vsem svetu.

Za trajno odpravo dioptrije z lasersko operacijo ste primeren kandidat pri naslednjih pogojih:
 • starost med 20 in 40 let (po 20. letu se dioptrija z veliko verjetnostjo ustali),
 • zdrave oči, brez znakov bolezni, poškodb ali visokega očesnega tlaka,
 • dioptrija stabilna vsaj eno leto in se ni spremenila več kot 0,50 D,
 • dioptrija med +4,0 D in -8,0 D,
 • astigmatizem do 4,0 D,
 • primerna debelina roženice.

Podrobna predoperativna preiskava pred operacijo

Če ustrezate osnovnim pogojem za lasersko operacijo, opravimo pred posegom podroben pregled oči in očesnega ozadja. Izključimo tudi morebitna obolenja ali spremembe na očesu, pri katerih laserski poseg ni priporočljiv.

Predoperativne preiskave pred operacijo so povsem neboleče in obsegajo:
 • določanje vidne ostrine brez očala ali kontaktnih leč,
 • določanje dioptrije z avtomatskim računalniškim refraktometrom,
 • merjenje očesnega pritiska z brezkontaktnim tonometrom,
 • pregled sprednjega in zadnjega dela oči z biomikroskopom,
 • računalniško roženično topografijo in tomografijo z metodo Pentacam (pregled površine roženice, da izključimo nepravilnosti roženice),
 • določanje števila celic na endotelijskih celicah,
 • določanje aberacije očesa na aberometru,
 • avtomatsko računalniško refraktometrijo pri široki zenici.

Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida vam svetujemo, katera operativna metoda je za vas najbolj primerna. Pri tem vas seznanimo s potekom operacije in morebitnimi stranskimi učinki. Vsakega pacienta obravnavamo individualno, saj se zavedamo pomembnosti odločitve za tak poseg.

Operativni poseg

Pred operativnim opravimo dodaten pregled očesa in roženice, da izključimo morebitna obstoječa vnetja ali manjše poškodbe. Rezultate meritev ostrine vida, dioptrije, debeline roženice, oblike roženice in velikosti zenice vnesemo v računalnik. Računalniški program podatke obdela in izdela postopek za operacijo dioptrije na roženici.

Celoten postopek laserske odprave dioptrije s pregledom, pripravo pacienta in samo lasersko operacijo traja okoli 45 minut.

Pacient se udobno uleže in oči lokalno anesteziramo s kapljicami. Očistimo kožo vek in nakapamo antibiotične kapljice v oči kot zaščito pred infekcijo. Operativni poseg je popolnoma neboleč in sama operacija traja le nekaj minut.

Dioptrijo odpravimo tako, da s hitrimi impulzi drobnega, hladnega laserskega žarka, ki ga ustvarja excimer laser, preoblikujemo površino roženice in s tem spremenimo njeno dioptrijo. Laserski poseg traja do nekaj deset sekund. Med delovanjem laserskega žarka pacient ves čas gleda v zeleno centralno točko.


Laser sledi gibanju očesa s svojim sledilnim eye-tracker sistemom in se temu prilagaja. Če pacient oči med posegom premakne, laser premik zazna in preneha z delovanjem. Ko pacient pogled spet usmeri v centralno točko, nadaljuje laser s terapijo tam, kjer se je pred tem ustavil. To je zaščita delovanja laserja med operacijo. Zato je strah, da bo šlo kaj narobe, povsem odveč, saj je laserska terapija povsem varna in pod kontrolo računalnika.

Po operaciji nakapamo oči s kapljicami in oko pokrijemo z mehko terapevtsko kontaktno lečo, ki zaščiti površino roženice. Predpišemo tudi zdravila v obliki kapljic, ki se uporabljajo večkrat na dan do prve kontrole. Pacient prejme tudi vsa potrebna navodila in pomembne napotke po operaciji.

Kontrolni pregled po posegu

Prvi kontrolni pregled po operaciji je naslednji dan. Nadalnje kontrole so čez mesec ali dva. Osebje kirurškega centra je po posegu za vas dosegljivo 24 ur dnevno zaradi varnosti in zaupanja. Kontrolne preglede prilagodimo vsakemu pacientu osebno, da lahko individualno sledimo poteku vašega okrevanja.

Prve dni po posegu svetujemo izogibanje daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije, odvisno od posameznega primera. Po posegu si v oči redno nakapajte antibiotične kapljice, ki zmanjšujejo dražeč občutek v očeh. Priporočamo uporabo zatemnjenih očal. 

Možno je, da boste prehodno nekoliko bolj občutljivi za močno svetlobo in da bo operirano oko bolj solzno kot običajno. Vidna ostrina se po operaciji izboljšuje različno hitro, kar je normalni del procesa celjenja roženice. Nihanje ostrine vida lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, kar je normalen proces zdravljenja, odvisno pa je tudi od vrste posega.

POGOSTA VPRAŠANJA

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.