O primernosti pacienta za operacijo sive mrene se vedno odločimo po natančnejših meritvah in po natančnem pogovoru s pacientom. O operaciji se okulist kirurg in pacient vedno odločita skupno po poglobljenem pogovoru o dobrih in nevarnih posledicah operacij.

Pogosta vprašanja


Sem primeren kandidat za operacijo dioptrije?

Večina ljudi, ki nosi očala in leče, so primerni za lasersko operacijo dioptrije. Za trajno odpravo dioptrije z lasersko operacijo ste primeren kandidat pri naslednjih pogojih:

 • starost med 20 in 40 let (po 20. letu se dioptrija z veliko verjetnostjo ustali),
 • zdrave oči, brez znakov bolezni, poškodb ali visokega očesnega tlaka,
 • dioptrija stabilna vsaj eno leto in se ni spremenila več kot 0,50 D,
 • dioptrija med +4,0 D in -8,0 D,
 • astigmatizem do 4,0 D,
 • primerna debelina roženice.

Če ustrezate osnovnim pogojem, opravimo podroben pregled oči in očesnega ozadja, na podlagi katerega lahko zdravnik presodi, če ste primeren kandidat. Izključimo tudi morebitna obolenja ali spremembe na očesu, pri katerih laserski poseg ni priporočljiv. Vse preiskave so neboleče.


Ali je operacija boleča?

Ne. Laserske operacije so povsem neboleči posegi, ki jih opravimo v lokalni anesteziji. Pred operacijo oči lokalno anesteziramo s kapljicami. Po operaciji se lahko pojavi nelagodje ali draženje očesa, ki ga preprečujemo z različnimi kapljicami.


Kako varna je laserska operacija oči?

Laserski posegi za odpravo dioptrije so eni najbolj varnih, zanesljivih in pogostih operativnih posegov, ki se izvajajo že več kot tri desetletja. Do danes je bilo z različnimi tehnikami laserskih posegov zdravljenih več deset milijonov pacientov po vsem svetu. Posamezne komplikacije so le prehodnega vzroka. Več kot 95 % pacientov nima po operaciji prav nobenih težav. Laserski posegi so zelo dobro raziskani, dolgoročni rezultati pa podrobno dokumentirani.


Kakšni so dolgoročni rezultati laserskih operacij?

Mnoge znanstvene raziskave dokazujejo, da je to varna metoda, ki zagotavlja stabilno vidno ostrino do konca življenja. Uspešna operacija dioptrije je tista, kjer se odstrani načrtovana dioptrija in ni trajnih slabih posledic na očeh in kvaliteti vida. Rezultat je odličen saj je dioptrija po operaciji dosežena med +0,50 in – 0,75 in tako očala ali kontaktne leče niso več potrebne. Več kot 98 odstotkov pacientov po posegu vidi na daljavo ostro. Operacija je po uspešno opravljenem posegu dolgoročno učinkovita. V naslednjih letih, na podlagi dolgoletnih izkušenj, se lahko dioptrija spremeni za največ pol dioptrije (-0,50).


Kako izbrati pravo metodo laserske operacije oči?

Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida vam svetujemo, katera operativna metoda je za vas najbolj primerna. Pri tem vas seznanimo s potekom operacije in morebitnimi stranskimi učinki. Vsakega pacienta obravnavamo individualno, saj se zavedamo pomembnosti odločitve za tak poseg. Ločimo osnovne pristope operacije dioptrije z laserjem:

 • transepitelijski PRK,
 • LASIK,
 • fotorefraktivna keratektomija (PRK),
 • LASEK,
 • Relex, Relex smile

Pri LASEK tehniki se povrhnji sloj roženice odstrani z alkoholom. Pri metodi LASIK naredimo s posebnim nožem vzdolžni rez roženice in dobimo poklopec, ki ga dvignemo in operiramo globlje sloje roženice. Pri Relex metodah laser izreže lentikul v globini roženice. Ta lentikul z instrumentom kirurg odstrani in s tem korigira dioptrijo očesa. 

Tretjino laserskih operacij dioptrije so površinske metode operacij. PRK operacijo lahko naredimo na mehanični način ali pa s transepitelialnim PRK. Metodi se razlikujeta po načinu odstranitve površinskega sloja roženice oz. epitelija.

Transepitelijska PRK - C-ten metoda je napredna oblika površinskih metod korekcije dioptrije z laserjem, kjer celoten poseg opravimo le z laserjem, ki roženico preoblikuje tako, da spremeni dioptrijo. Ta metoda je manj invaziven poseg, saj najmanj posegamo v arhitekturo roženičnega tkiva.

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je metoda, ki se uporablja pri nižjih dioptrijah, tanjših roženicah in pri površinskih boleznih roženice. Pri PRK tehniki se epitelij odstrani z mikrofibrilami, laser pa odstrani dioptrijo brez rezanja roženice.

Nobena od metod PRK in LASIK ni boleča med samo operacijo. Glavna razlika pri PRK je postoperativna bolečina, kar pomeni, da pacient dan ali dva čuti bolečino v očeh, dokler epitelij ne zaraste. Pri LASIK in Relex metodah ni večjih bolečin po posegu in obnovitev ostrine vida je hitrejša.


Za dioptrije preko -10,00D se ne uporablja laserska metoda, temveč metoda refraktivne operacije vgradnje intraokularne leče. Za dioptrije, ki se pojavljajo po 40. letu starosti, se uporabljajo druge metode korekcije dioptrije, kot je operacija leče.


Koliko stane laserska odprava dioptrije?

Cena laserske operacije dioptrije z excimer laserjem se giblje med 600 in 800 Eur. Odvisno od posega.


Vpliv nosečnosti na spremembo dioptrije?

Operacije delamo pri pacientkah, ki niso noseče. Izjemno majhna verjetnost je, da bo pod vplivi hormonov prišlo do spremembe dioptrije na očeh.


Kakšna je čakalna doba?

Pregled naredimo v roku enega tedna in se dogovorimo za termin operacije.


Kaj moram storiti pred prvim pregledom?

Pred pregledom bodite vsaj dva tedna brez leč, da se površina roženice obnovi in da dobimo prave rezultate za meritve roženic. Prav tako bodite pred pregledom vsaj dva dni brez ličil. S seboj prinesite stare izvide, če jih imate.


Koliko časa traja operacija oči?

Priprava pacienta z zadnjim pregledom in operacijo traja 45 minut. Operacija traja le nekaj minut, delovanje laserja pa je zelo kratko, samo nekaj deset sekund za vsako oko.


Kako moram ravnati po operaciji in kdaj sem lahko spet aktiven?

Prvih nekaj dni uporabljajte predpisane kapljice in se tako izognite vnetju oči. Z umivanjem obraza lahko začnete takoj po operaciji.

Prve dni po posegu svetujemo, da ste previdnejši pri daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije. Po posegu si v oči redno kapljajte antibiotične in vlažilne kapljice. Priporočamo, da na močnejši sončni svetlobi uporabljate delno zatemnjena očala.

Vsaj nekaj dni se izogibajte plavanju v bazenih, prašnim in zadimljenim prostorom. Vsaj teden dni ne uporabljajte ličil.


Sledijo operaciji dodatni kontrolni pregledi?

Da. Prvi kontrolni pregled po operaciji je naslednji dan, naslednje kontrole pa čez mesec ali dva. Osebje kirurškega centra je po posegu za vas dosegljivo 24 ur dnevno zaradi varnosti in zaupanja. Kontrolne preglede prilagodimo vsakemu pacientu osebno in tako individualno sledimo poteku vašega okrevanja. Kontrole so vključene v ceno operacij.


Čas okrevanja

Okrevanje po operaciji traja nekaj dni. Ostrina vida se vsak dan izboljšuje, v prvih dneh se lahko tudi spreminja.


Možne komplikacije in stranski učinki laserske operacije

Kot pri vsakem kirurškem posegu so tudi pri operacijah dioptrije možni zapleti in stranski učinki, ki pa so izredno redki. Večinoma so stranski učinki začasni in nastanejo zaradi naravnega procesa celjenja. Verjetnost manjših komplikacij zaradi laserske operacije je le 1 do 2 %, verjetnost večjih zapletov pa je manjša kot 0,1%. Do sedaj ni bilo primera, kjer bi prišlo do oslepitve.


Redke komplikacije, ki se zgodijo pri operacijah so:

 • Decentrirana ablacija: Do tega pride, ko laser ni natančno naravnan na center zenice oz. optično os očesa.
 • Buttonhole: Učinek je možen pri LASIK metodi. Odsotnost roženičnega tkiva v centru poklopca nastane pri uporabi mikrokeratoma. Operacija se ponovi po treh mesecih, ko se roženica delno zaceli. Vraščanje epitela pod poklopec pri LASIK metodi. V nekaterih primerih po operaciji epitelij vrašča pod poklopec, to pa poslabša ostrino vida. Zdravimo ga tako, da postrgamo epitelijske celice iz poklopca in roženice.
 • Striae oz. gube roženice: Po LASIK metodi na roženičnem poklopcu zmanjšujejo ostrino vida. Roženico poravnamo tako, da poklopec ponovno dvignemo in poklopec poravnamo.
 • Glare oz. bleščanje: Nastane ob močni svetlobi ali pa ponoči. Običajno traja nekaj dni. V primeru, ko ima pacient široko zenico, je lahko bleščanje predvsem ponoči trajno.
 • Haze oz. meglica roženice: Nastane kot proces celjenja in tvorbe novih kolagenskih fibril iz proteinov. To je ponavadi začasni pojav, ki ga pacient zelo redko opazi. Opazimo ga samo pod mikroskopom Pojav meglic roženice je pogostejši pri PRK pacientih, zelo redko pa se pojavi pri LASIK metodi.
 • Halo efekti: Podobni so bleščanju in izginejo po nekaj dneh. Infekcija roženice: Zelo redek pojav, kar preprečimo z antibiotičnimi kapljicami pred, med in po operaciji.
 • Fotofobija: Močna občutljivost na svetlobo, ki ponavadi izgine po nekaj dneh po operaciji.
 • Bolečina: Med operacijo oči anesteziramo s kapljicami, ki preprečujejo bolečino. Po operaciji pacient občuti praskanje, srbenje, občutek peska ali tujka v očeh, vendar so ti občutki začasni. PRK je bolj boleča po operacij in traja tudi dalj časa kot pri LASIK metodi.
 • Intralamelarni keratitis oz. pooperativno vnetje roženice: Zdravimo s kortikosteroidnimi kapljicami.
 • Bliskanje: Pojavi se po operacij in je podobno glaru in halo efektu.
 • Premajhna korekcija dioptrije: Ko ne dosežemo popolne korekcije dioptrije po operaciji in še vedno ostane del dioptrije na očeh. Zdravimo z dodatno operacijo (enhancement).

 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.